Istraživanje: Fajzer i Moderna učinkoviti kod trudnica i dojilja, antitijela se prenose na bebe

Nivoi antitijela, čiji je nastanak podstaknut vakcinacijom, bio je podjednak kod trudnica i dojilja, kao i kod žena koje nisu bile trudne. Tim je istakao da je nivo antitijela nakon vakcinacije bio "upečatljivo veći" u odnosu na antitijela stvorena nakon zaraze koronavirusom tokom trudnoće

5053 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vakcine protiv koronavirusa proizvođača Fajzer/Biontek i Moderna učinkovita su kod trudnica i dojilja koje mogu prenijeti antitijela na novorođenčad, prema rezultatima istraživanja objavljenima u četvrtak u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Naučnici iz bolnica Masačusets Dženeral, instituta Ragon pri MGH-u, univerziteta MIT i Harvarda proučili su 131 ženu vakcinisanu Fajzer/Biontek ili Moderninom vakcinom, prenio je CNN. Među njima 84 su trudnice, 31 su dojilje, a 16 ih nije bilo trudno, prenosi Hina.

Njihovi uzorci prikupljeni su od 17. decembra 2020. do 2. marta.

Nivoi antitijela, čiji je nastanak podstaknut vakcinacijom, bio je podjednak kod trudnica i dojilja, kao i kod žena koje nisu bile trudne. Tim je istakao da je nivo antitijela nakon vakcinacije bio "upečatljivo veći" u odnosu na antitijela stvorena nakon zaraze koronavirusom tokom trudnoće.

"Čini se da te vakcine djeluju izuzetno učinkovito kod tih žena", kazala je jedna od naučnica Galit Alter, profesorica na institutu Ragon.

TIm je utvrdio da su žene 'proslijedile' ta zaštitna antitijela svojim bebama, a koja su izmjerena u majčinom mlijeku i posteljici.

"Gotovo sve majke prosljeđivale su prilično pristojan nivo antitijela svojim bebama", kazala je Alter, dodajući da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se shvatilo koliko ta zaštitna antitijela traju kod beba.

Ispitanice su koristile sistem Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti za prijavu nuspojava na vakcinaciju.

Alter kaže da nema dokaza da je u toj grupi žena bilo više nuspojava ili intenzivnijih nuspojava u odnosu na opštu populaciju.

Iako je tim utvrdio da je kod žena obuhvaćenih istraživanjem i vakcinisanih s te dvije vakcine nivo antitijela sličan, Alter je rekla da su pronašli viši nivo antitijela IgA kod trudnica vakcinisanih Modernom.

Ona je dodala kako se ta vrsta antitijela može učinkovitije prenositi na bebe i tokom dužeg vremena.

"Postoje neki razlozi za vjerovanje da viši nivoi IgA imuniteta pružaju veću zaštitu", dodala je Alter. Ona kaže da je potrebno dodatno istraživanje toga otkrića kako bi se moglo bolje odlučivati o tome koje se vakcine trebaju davati trudnicama.

Novo istraživanje

Nedavno istraživanje utvrdilo je da se vakcine koje se temelje na RNK tehnologiji izazivaju stvaranje antitijela kod trudnica koja se mogu prenijeti bebama.

Trudnice i dojilje nisu bile obuhvaćene prvim kliničkim ispitivanjima vakcina.

Bez podataka koji bi pomogli trudnicama da donesu odluku o vakcinaciji protiv koronavirusa Alter kaže da su dvije američke bolnice počele da razgovaraju s trudnim zdravstvenim radnicama i njihovom učestvovanju u istraživanju koje je rezultiralo ovim podacima.

Prema Američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti trudnice s kovidom-19 imaju veće rizike razvoja težeg oblika bolesti i veće rizike za prevremeni porođaj.

CDC čeka rezultate novog istraživanja kojim je obuhvaćeno više od 3.600 trudnica.

Bonus video: