nacionalna svemirska uprava

Kineski rover završio planirane istraživačke zadatke

CNSA je dodala da će rover nastaviti da se kreće po graničnoj zoni između drevnog mora i antičkog kopna u južnom dijelu ledenog područja Utopija Planitija, gdje će obavljati dodatne zadatke

3360 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kineski rover Džužung izvršio je po predviđenom planu svoje zadatke istraživanja i detekcije, saopštila je Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA).

Kako je danas prenijela Kineska medijska grupa (CMG), rover je do 15. avgusta proveo na površini Marsa 90 marsovskih dana, odnosno oko 92 dana na Zemlji, prešavši 889 metara po površini crvene planete.

Svi uređaji koje rover nosi sa sobom počeli su da rade na zadacima detekcije i do sada su prikupili oko deset gigabajta sirovih podataka, navela je CNSA.

Džužung sada radi stabilno i u dobrom je stanju sa dovoljno energije.

CNSA je dodala da će rover nastaviti da se kreće po graničnoj zoni između drevnog mora i antičkog kopna u južnom dijelu ledenog područja Utopija Planitija, gdje će obavljati dodatne zadatke.

Prema CNSA, Džužung je tokom svog istraživanja radio sa ciklusom od sedam dana. Njegova kamera za navigaciju usput je prikupila topografske podatke za podršku planiranju rute rovera i odabiru mete istraživanja.

Džužungov radar za istraživanje podzemlja prikupio je podatke o slojevitoj strukturi ispod površine Marsa, koji pomažu u analiziranju strukture plitke površine i istraživanju mogućnosti postojanja podzemne vode i leda.

Kineska letjelica Tijenven-1 za istraživanje Marsa, koja se sastoji od orbitera, landera i rovera, lansirana je 23. jula 2020. godine, dodala je CMG.

Preporučujemo za Vas