zaštita od težih oblika bolesti ostaje visoka

Studija: Efikasnost vakcina Fajzer i Moderna pada na 66 odsto protiv delta soja

Autori studije upozoravaju da je moguće da taj pad efikasnosti nije samo izazvan varijantom delta već i tim što se efikasnost vakcine umanjuje s vremenom

19507 pregleda 291 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Efikasnost antikovid vakcina Fajzera i Moderne pala je sa 91 na 66 odsto od kada je delta soj koronavirusa postao dominantan u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuju podaci koje su objavile američke zdravstvene vlasti.

Podaci proizilaze iz studije sprovedene na hiljadama zaposlenih u centrima za njegu i bolnicama u šest američkih država, koja je ispitivala djelotvornost vakcina u realnim uslovima.

Učesnici su testirani svake nedjelje da se utvrdi da li ima simptomatičnih ili asimptomatičnih znakova bolesti.

Gotovo svi zaposleni dobili su preparat Fajzera ili Moderne.

Između decembra 2020. i aprila 2021, efikasnost vakcina za sprječavanje infekcija bila je 91 odsto prema podacima koji je objavio Centar za borbu i za prevenciju bolesti (CDC), glavna savezna agencija za javno zdravlje.

Međutim, u nedjeljama kada je delta soj postao dominantan, kada je više od 50 odsto zaraženih bilo zaraženo tim sojem virusa prema analizama, efikasnost vakcina je pala na 66 odsto.

Autori studije upozoravaju da je moguće da taj pad efikasnosti nije samo izazvan varijantom delta već i tim što se efikasnost vakcine umanjuje s vremenom.

Kako se navodi, iako podaci ukazuju na umjereno smanjenje efikasnosti vakcina protiv kovida-19 za sprječavanje infekcije, ostaje da vakcina djeluje na dvije trećine slučajeva što ukazuje da vakcinacija pomaže na duže vrijeme.

U podacima se ne pravi razlika između efikasnosti vakcina Moderne i Fajzera.

Pad efikasnosti vakcina na delta soj ukazan je u više studija, iako se tačni podaci razlikuju.

To je jedan od razloga zbog kog su zdravstvene vlasti najavile da će od sredine septembra početi vakcinaciju trećom dozom, za sve odrasle Amerikance koji su dobili drugu dozu pre osam mjeseci.

Zaštita vakcina od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrti ostaje visoka, navele su vlasti.

Delta soj virusa postao je dominantan u SAD početkom jula i sada je odgovoran za 98 odsto infekcija.

Preporučujemo za Vas