identifikovana u Kolumbij

SZO nadgleda novu varijantu koronavirusa, nazvanu Mu

SZO je precizirala da ta varijanta ima mutacije koje bi mogle da ukažu na rizik od rezistencije na vakcinu, i naglasila da su potrebne dodatne studije o ispitivanju karakteristika tog soja koronavirusa

7852 pregleda 25 reakcija 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prati novu varijantu koronavirusa, nazvanu "Mu", koja je prvi put identifikovana u Kolumbiji u januaru, saopštila je kasno sinoć ta organizacija UN.

Nova varijanta sa naučnim nazivom B.1.621 za sada je dobila klasifikaciju "varijanta koju treba pratiti", navela je SZO u svom sedmičnom epidemiološkom biltenu o evoluciji pandemije koronavirusa.

SZO je precizirala da ta varijanta ima mutacije koje bi mogle da ukažu na rizik od rezistencije na vakcinu, i naglasila da su potrebne dodatne studije o ispitivanju karakteristika tog soja koronavirusa.

Svi virusi, uključujući i koronavirus (SARS-CoV-2) vremenom mutiraju. Većina mutacija ima mali ili nikakav uticaj na svojstva virusa.

Međutim, određene mutacije mogu da utiču na karakteristike virusa, kao što su lakše širenje, težina simptoma ili efikasnost vakcine, ljekova i drugih alata za otkrivanje prisustva virusa.

SZO je od pojave koronavirusa i sojeva tog virusa odlučila da imenuje varijante. Trenutno su četiri soja korona virusa zabrinjavajuća, među kojima soj Alfa prisutan u 193 zemlje i Delta prisutan u 179 država, dok je pod nadzorom pet drugih sojeva od kojih je Mu.

Mu je prvi put otkriven u Kolumbiji u januaru, a kasnije u drugim zemljama Latinske Amerike i u Evropi.

Preporučujemo za Vas