Imunolog: Vakcine protiv delta soja na tržištu moguće već krajem godine

Virus iz Vuhana i delta-virus su se promijenili, ali razlike nisu velike

11607 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AA
Ilustracija, Foto: AA

Bez obzira na to što smo do sada imali nekoliko različitih sojeva koji su dominirali i širili se među populacijom poput britanskog, južnoafričkog, sada delta soja - vakcina protiv koronavirusa i dalje je ista.

"Virus iz Vuhana i delta-virus su se promijenili, ali razlike nisu velike. Razlika je u proteinu šiljka, a to je ono što naša antitijela prepoznaju kada se vakcinišemo, su se promijenili tek u nekoliko aminokiselina od hiljadu aminokiselina koje čine ovaj protein. Antitijela koja se stvaraju nakon vakcinisanja, koje prepoznaju te sojeve, mogu blokirati ulaz u stanice i jednog i drugog soja'', pojasnio je virusni imunolog Luka Čičin-Šain.

Dodao je da laboratoriji širom svijeta rade na modifikovanju vakcine.

'Već se testiraju vakcine koja imaju šiljak delta-soja, umjesto vuhanskog'', istakao je Čičin-Šain, koji i sam učestvuje u takvom istraživanju, prenosi hrvatski Dnevnik.

"Mi smo vidjeli da kod nas to vrlo dobro funkcioniše kod životinja, da vidimo dugotrajniju zaštitu, ali mi još nismo došli do toga da tražimo od agencija da krenemo s eksperimentima na ljudima. No kod drugih sigurno ima već kliničkih ispitivanja na ljudima. Realno je za očekivati da će nove formulacije vakcine biti na tržištu krajem ove godine ili početkom iduće'', istakao je.

Rekao je da neće biti jedinstvene vakcine, već više vrsta.

''Neki od njih će ubaciti nekoliko varijanti virusa, kao u vakcinama protiv gripe'', uporedio je.

Bonus video: