EMA: Preuranjeno govoriti o prilagođavanju vakcina novom soju

EMA je navela da je potrebno više detalja da se vidi da li taj soj koji ima brojne mutacije, može da izbjegne četiri vakcine koje su trenutno odobrene u EU

11062 pregleda 0 komentar(a)
Evropska agencija za ljekove, Foto: Reuters
Evropska agencija za ljekove, Foto: Reuters

Evropska agencija za ljekove (EMA) saopštila je da je "preuranjeno" govoriti o prilagođavanju vakcina novom soju koronavirusa, primijećenom u Južnoj Africi zbog kojeg je već više zemalja svijeta prekinulo ili ograničilo vazdušni saobraćaj ka južnom dijelu tog kontinenta.

EMA je navela da je potrebno više detalja da se vidi da li taj soj koji ima brojne mutacije, može da izbjegne četiri vakcine koje su trenutno odobrene u EU.

"Pažljivo prosmatramo soj B.1.21.529 koji se skoro pojavio, koji ima brojne mutacije u proteinu COVID-19", navela je EMA čije sjedište je u Amsterdamu.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da preliminarni dokazi sugerišu da novi soj COVID-19, otkriven u južnoj Africi, nosi veći rizik od ponovne infekcije od drugih sojeva.

SZO ga je označila kao soj koji izaziva zabrinutost i dala mu ime 'omikron' po slovu iz grčkog alfabeta, kao što je bio slučaj i sa ranije otkrivenim sojevima koronavirusa.

Varijanta, do sada poznata kao B.1.1.529, registrovana je u Južnoj Africi, Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i Izraelu.

Novi soj virusa detektovan u Južnoj Africi je prema južnoafričkim naučnicima potencijalno vrlo zarazan, i oni vide mogućnost da on može da izazove novi talas pandemije.

Evropska agencija je navela da je sada preuranjeno predvideti prilagođavanje vakcina u borbi protiv novog soja, ali da bi imalo smisla to uraditi ako se pokaže da novi soj probija zaštitu koju pružaju vakcine i brzo se širi.

Belgija je 26. novembra postala prva evropska zemlja u kojoj je zabilježen jedan slučaj sa tim sojem virusa.

Države Evropske unije složile su se da privremeno obustave dolaske putnika iz sedam država južne Afrike - Bocvana, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibija, Južnoafrička republika, Zimbabve.

EMA je do sada odobrila četiri vakcine za odrasle unutar EU - Fajzer/Biontek, Moderna, koje koriste RNA informacionu tehnologiju i Astrazeneka, Džonson i Džonson koje koriste tehnologiju adenovirusa.

Biontek je danas saopštio da očekuje da će dobiti podatke o tome koliku zaštitu njihova vakcina daje protiv novog soja "za najduže dvije nedjelje".

Bonus video: