Kovid opasniji za srce od vakcina

Studija sprovedena na 38 miliona ljudi potkrijepila tvrdnje naučnika

8343 pregleda 4 komentar(a)
Red za treću dozu vakcine ispred centra za imunizaciju u južnom Londonu, Foto: Rojters
Red za treću dozu vakcine ispred centra za imunizaciju u južnom Londonu, Foto: Rojters

Rizik od pojave rijetkih kardiovaskularnih komplikacija, poput zapaljenja srčanog mišića i aritmija, veći je u slučaju infekcije kovidom-19 nego kao posljedica vakcinacije, pokazala je britanska studija sprovedena na 38 miliona osoba čiji su rezultati objavljeni juče.

Studija objavljena u medicinskom žurnalu “Nejčr”, uporedila je rizike od miokarditisa, perikarditisa i srčanih aritmija nakon prve i druge doze vakcina protiv kovida-19 - AstraZeneke, Fajzer/BioNTek i Moderne - i infekcije koronavisom.

Studija, koju su predvodili istraživači sa Oksford univeziteta, utvrdila je da postoji povećani rizik od miokarditisa sa prvim dozama AstraZeneke i Fajzer/BioNTek vakcina i sa obje doze Modernine vakcine, ali da je rizik mnogo veći usljed obolijevanja od kovida-19.

Zaključci su donijeti na osnovu procjena stopa hospitalizacije ili smrtnog ishoda od ovih stanja u roku od 28 dana od vakcinacinacije ili pozitivnog PCR testa za osobe starije od 16 godine i vakcinisane u periodu između 1. decembra 2020. i 24. avgusta 2021.

”Procjenjujemo da je bilo između jedan i deset slučajeva miokarditisa na milion osoba vakcinisanih prvom ili drugom dozom, dok je na milion slučajeva zaraze kovidom-19 bilo 40 slučajeva ove komplikacije”, kazala je Džulija Hipisli Koks profesorka sa Oksforda.

Analizom sprovedenom po starosnim grupama utvrđeno je da postoji veći rizik od miokarditisa koji se povezuje sa iRNK vakcinama Fajzera i Moderne samo kod osoba mlađih od 40 godina, kazali su istraživači.

”Ovo zapažanje (o srčanim stanjima)... nije nova informacija. To smo već znali. Međutim ovaj temeljni, sveobuhvatni dokument to podržava i potvrđuje”, kazao je doktor Piter Ingliš.

Bonus video: