Rekordan nivo energije stvoren nuklearnom fuzijom

Eksperimenti su proizveli 59 megadžula energije tokom pet sekundi (11 megavata snage). Ovo je više nego dvostruko više od onoga što je postignuto na sličnim testovima 1997. godine

14588 pregleda 9 komentar(a)
JET Torus reaktor, Foto: irb.hr
JET Torus reaktor, Foto: irb.hr

Evropski naučnici kažu da su napravili veliki iskorak u svojoj potrazi za razvojem praktične nuklearne fuzije - energetskog procesa koji pokreće zvijezde.

Laboratorija JET sa sjedištem u Velikoj Britaniji oborila je vlastiti rekord u količini energije koju može izvući cijeđenjem dva oblika vodonika.

Ako se nuklearna fuzija može uspješno rekreirati na Zemlji, onda ona ima potencijal skoro neograničenih zaliha energije s niskim udjelom ugljika i niskog zračenja.

Eksperimenti su proizveli 59 megadžula energije tokom pet sekundi (11 megavata snage). Ovo je više nego dvostruko više od onoga što je postignuto na sličnim testovima 1997. godine.

To nije ogromna izlazna energija - dovoljna je samo da prokuha vodu u oko 60 posuda. Ali, značaj je u tome što potvrđuje izbore dizajna naoravljenog za još veći fuzijski reaktor koji se sada gradi u Francuskoj.

„Eksperimenti JET-a doveli su nas korak bliže snazi fuzije“, rekao je dr Joe Milnes, šef operacija u reaktorskoj laboratoriji.

"Pokazali smo da možemo stvoriti mini zvijezdu unutar naše mašine i zadržati je tamo pet sekundi i postići visoke performanse, što nas zaista vodi u novo carstvo.”

Bonus video: