Solarna oluja onesposobila 40 nedavno lansiranih SpaceX satelita

SpaceX, raketna kompanija sa sjedištem u Los Anđelesu koju je osnovao preduzetnik i milijarder ilon Mask, lansirala je stotine malih satelita u orbitu od 2019. kao dio Maskove usluge širokopojasnog interneta Starlink

10675 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Geomagnetna oluja izazvana velikim prodorom Sunčeve radijacije onesposobila je najmanje 40 od 49 satelita koje je nedavno lansirala kompanija SpaceX kao dio komunikacione mreže Starlink, saopšteno je iz kompanije.

U saopštenju objavljenom na internet stranici kompanije, navodi se da su sateliti oštećeni prošlog petka, dan pošto su lansirani i postavljeni u orbiti oko 210 kilometara iznad Zemlje.

Sateliti su poslati raketom SpaceX Falcon 9 koja je poletjela iz svemirskog centra Kenedi na Floridi, prenosi agencija Rojters.

Do njihovog lansiranja došlo je tokom geomagnetne oluje prošle srijede i četvrtka na koju je upozorio američka svemirska meteorološka stanica.

U upozorenju se spominju solarne baklje koje su nastale nakon velike eksplozije solarne plazme i elektromagnetnog zračenja na površini Sunca, a uočene su 29. januara ove godine. Pretpostavlja se da su tri dana kasnije, 1. februara, dohvatile planetu Zemlju.

U upozorenju se takođe navodi da će uslovi geomagnetne oluje na Zemlji "vjerovatno potrajati" do 3. februara "na nivoima slabljenja".

Kako navodi SpaceX, brzina i snaga solarne oluje zagrijala je Zemljinu atmosferu i povećala njenu gustinu u orbiti u kojoj se nalaze sateliti. Ubrzo je došlo do prevelikog opterećenja koje sateliti nisu mogli da podnesu.

Starlinkovi operateri pokušali su da smanje opterećenje, ali ti napori nisu bili uspješni za većinu satelita, koji su potom spušteni na niže nivoe atmosfere gdje su izgorjeli, navodi SpaceX.

"Ovo je bez presedana koliko ja znam", rekao je za agenciju Rojters astrofizičar sa Univerziteta Harvard Džonatan Mekdovel.

SpaceX, raketna kompanija sa sjedištem u Los Anđelesu koju je osnovao preduzetnik i milijarder ilon Mask, lansirala je stotine malih satelita u orbitu od 2019. kao dio Maskove usluge širokopojasnog interneta Starlink.

Bonus video: