Istraživanja dokazuju korist od vakcinacije nakon oporavka od kovida

Tim naučnika detektovao visok nivo neutralizujućih antitijela kod testiranih osoba čak i 300 dana nakon infekcije koronavirusom originalnom varijantom virusa

7141 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada naš imunski sistem dođe u kontakt sa SARS-CoV-2 koronavirusom, on se bori i proizvodi antitijela. Sličan imuni odgovor izazivaju vakcine protiv Kovida-19. Međutim, još uvijek postoji malo dostupnih podataka o snazi i izdržljivosti imunološke zaštite.

Tim koji predvodi profesora Karsten Vacl iz Lajbnicovog istraživačkog centra za radno okruženje i ljudski faktor Instituta za istraživanje rada (IfADo), u saradnji sa Maks Plank institutom za molekularnu fiziologiju (MPI) i Klinikum Dortmund, sada je bio u mogućnosti da detektuje visok nivo neutralizujućih antitijela kod testiranih osoba čak i 300 dana nakon infekcije koronavirusom originalnom varijantom koronavirusa, piše Science daily.

Nakon potpune vakcinacije, oporavljene osobe su pokazali nivoe antitijela oko pet puta više od onih koji su vakcinisani bez prethodne infekcije. To bi pružilo mnogo bolju zaštitu od teškog oblika bolesti u slučaju nove infekcije drugim varijantama koronavirusa, prenosi N1.

Našu imunološku zaštitu obezbjeđuju dva sistema koja rade ruku pod ruku. Kada je inficiran virusom, imunski sistem reaguje tako što proizvodi antitijela koja mogu da spreče virus da inficira dalje ćelije. Istovremeno, takozvane T-ćelije ubice mogu da prepoznaju strane komponente virusa i tako unište već inficirane ćelije.

Tokom imunološke reakcije, antitijela se stalno poboljšavaju i konačno su "skrojena" za patogena. Količina ovih neutralizujućih antitijela pokazuje koliko dobro tijelo može da se bori protiv nove infekcije.

Jedinstvena saradnja između biohemičara, imunologa, kliničara i zdravstvenog odjeljenja Dortmunda

"Kada je izbila pandemija koronaviusa, nas kao imunologe je naravno zanimalo kako se naš imunski sistem brani od koronavirusa. Zato smo zajedno sa kolegama sa Instituta Maks Plank i bolnice u Dortmundu razvili pouzdan sistem testiranja za otkrivanje neutralizirajućih antitijela", kaže direktor IfADo-a Karsten Vacl.

On dalje objašnjava "da je potreban odgovarajući 'mamac', da bi ciljano mogla da se izvuku antitijela iz krvi".

Jedna od glavnih meta imunskog sistema je šiljasti protein, koji virus koristi da se veže za ljudske ćelije, a zatim ih inficira.

"Uspjeli smo da proizvedemo dio ovog proteina, tačnije područje koje se spaja sa ćelijom, u visokoj čistoći u epruveti", kaže Jan-Erik Hofman, šef proizvodnje proteina u MPI Dortmund.

Sa ovom tačnom kopijom i uzorcima krvi iz "Klinikum Dortmund", istraživači u IfADo-u su uspjeli da razviju pouzdan i smislen sistem za detekciju antitijela na koronavirus.

U bliskoj razmjeni sa zdravstvenim odjeljenjem u Dortmundu i bolnicom u Dortmundu, naučnici su koristili ovaj sistem da sprovedu studiju sa oko 140 volontera iz jedne zdravstvene ustanove u Dortmundu sa nekoliko dokumentovanih slučajeva infekcije SARS-CoV-2 na početku pandemije.

Pet puta veći nivo antitijela nakon vakcinacije kod oporavljenih pacijenata

Efikasne količine neutralizujućih antitijela protiv šiljastog proteina mogu se otkriti kod skoro svih osoba koje su bile pozitivne na SARS-CoV-2. Čak i nakon 300 dana, nivoi antitijela jedva da su se smanjili kod tri od četiri ispitanika.

Međutim, testirane osobe su zaražene originalnom varijantom koronavirusa i izmjerena su neutralizujuća antitijela protiv originalnog spajk proteina. Kao što znamo, virus je sada evoluirao na takav način da imunitet na originalni virus trenutno nudi znatno manju zaštitu.

Zbog toga su istraživači takođe istraživali efekat vakcinacije sa vakcinama kompanija AstraZeneka i Bajontek na imunski sistem.

Naučnici su došli do zapanjujućeg rezultata.

Nakon potpune vakcinacije, oporavljene testirane osobe razvile su do pet puta više neutralizirajućih antitijela od vakcinisanih osoba bez prethodne infekcije. Ovo bi takođe trebalo da obezbijedi bolju zaštitu od trenutnih varijanti.

"Sada postoji nekoliko studija o imunskom odgovoru nakon kovida-19. Naša studija se razlikuje od ove po tome što smo imali uzorke krvi prije i od prvih nedjelja pandemije. Tako da smo tačno znali da li je testirana osoba već zaražena ili ne. Pored ovih nepristrasnih podataka, izuzetan je i dug period proučavanja od skoro godinu dana", kaže Vacl.

On dodaje da su se "pravila igre u međuvremenu promijenila, naravno, jer postoje nove varijante poput omikrona".

Međutim, važno je znati koliko dugo imunitet zapravo traje, jer to može da zaštiti i od teškog oblika bolesti u slučaj nove infekcije sa drugim varijantama koronavirusa.

Vacl kaže da trenutno takođe koriste zajednički razvijene testne sisteme za proučavanje imunskih odgovora na vakcine protiv kovida-19 i njihovu zaštitu od različitih varijanti koronavirusa.

"Ova studija je odličan primjer uspješne interdisciplinarne saradnje koja ne samo da donosi važne naučne nalaze, već je i veoma relevantna za društvo“, naglašava dr Bernhard Šaf, direktor Odjeljenja za pneumologiju i infektivne bolesti na "Klinikum Dortmund".

Bonus video: