Astronomi objavili: Prva fotografija supermasivne crne rupe u centru galaksije Mliječni put

Podvig je ostvaren istom međunarodnom saradnjom Event Horizon Telescope (EHT) koja je 2019. godine predstavila prvu ikada sliku crne rupe

30754 pregleda 20 komentar(a)
Foto: EHT Collaboration/National Science Foundation/Handout via REUTERS
Foto: EHT Collaboration/National Science Foundation/Handout via REUTERS

Astronomi su danas objavili prvu fotografiju supermasivne crne rupe u centru naše galaksije Mliječni put.

Agencija Rojters prenosi da su naučnici dali prvi pogled na ono što su nazvali "nježni džin" koji vreba u centru naše galaksije Mliječnog puta, otkrivajući sliku supermasivne crne rupe koja proždire svaku materiju koja luta unutar svog ogromnog gravitacionog privlačenja.

Crna rupa - nazvana Strijelac A*, ili Sgr A* - druga je ikada snimljena, navodi Rojters.

Taj podvig je ostvaren istom međunarodnom saradnjom Event Horizon Telescope (EHT) koja je 2019. godine predstavila prvu ikada sliku crne rupe - one koja se nalazi u srcu druge galaksije

Rojters navodi da je Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration - globalna mreža opservatorija koje zajednički rade na posmatranju radio izvora povezanih sa crnim rupama. Projekat je započet 2012. godine.

EHT je na svom sajtu objavio da ovaj rezultat pruža neodoljiv dokaz da je objekat zaista crna rupa i daje vrijedne tragove o funkcionisanju takvih divova, za koje se smatra da se nalaze u centru većine galaksija.

Slika je dugo očekivani pogled na masivni objekat koji se nalazi u samom centru naše galaksije.

Na sajtu EHT se navodi da su naučnici ranije vidjeli zvijezde kako kruže oko nečeg nevidljivog, kompaktnog i veoma masivnog u centru Mliječnog puta.

Ovo snažno sugeriše da je ovaj objekat - poznat kao Strijelac A* (Sagittarius A*) - crna rupa, a današnja slika pruža prvi direktni vizuelni dokaz o tome.

Astronom Univerziteta u Arizoni Ferjal Ozel, na konferenciji za novinare u Vašingtonu, pozdravio je "prvu direktnu sliku nježnog džina u centru naše galaksije", koji prikazuje svjetleći prsten crvene, žute i bijele boje koji okružuje tamniji centar, prenosi Rojters.

Strijelac A* posjeduje četiri miliona puta veću masu od našeg Sunca i nalazi se na oko 26.000 svjetlosnih godina - udaljenost koju svjetlost pređe za godinu dana, 5,9 triliona milja (9,5 triliona km) - od Zemlje.

Crne rupe su izuzetno gusti objekti sa toliko jakom gravitacijom da čak ni svjetlost ne može da pobjegne, što čini njihovo posmatranje izuzetno izazovnim.

Horizont događaja crne rupe je tačka bez povratka iza koje se sve - zvijezde, planete, gas, prašina i svi oblici elektromagnetnog zračenja - vuku u zaborav.

N1 prenosi da postoji nekoliko vrsta crnih rupa. Jedna nastaje kada "umre" masivna stara zvijezda. Smatra se da su crne rupe druge vrste pritajene u centrima galaksija. Takva tamna tijela ogromne mase obrazovana su od materijala koji po količini odgovara milionima zvijezda. Postoje i male crne rupe, veličine glave čiode, koje nastaju sabijanjem relativno velike mase u nevjerovatno malu zapreminu.

Bonus video: