Dodijeljene nagrade najboljim mladim programerima DoMEn kupa

Prošle sedmice, u prostorijama kompanije doMEn d.o.o, agenta registracije crnogorskog nacionalnog .ME domena, uručene su nagrade i diplome najuspješnijim učesnicima petog po redu DoMEn kupa, onlajn takmičenja koje organizuju kompanija doMEn i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore.

3871 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DoMEn
Foto: DoMEn

DoMEn kup je takmičenje u programiranju za učenike osnovnih i srednjih škola svih razreda i nivoa programerskog znanja. Takmičenje se održava na onlajn platformi, u jezicima C/C++, Java, Pascal i Python i otvoreno je za sve učenike. Ove godine, učešće je uzelo oko 40 učenika iz različitih gradova Crne Gore, a takmičenje se odvijalo u četiri kola, u periodu od februara do maja. Realizacija takmičenja se odvijala u odvojenim kategorijama za osnovne i za srednjoškolce, čime je težina zadataka prilagođena uzrastu i stečenom znanju učesnika.

Pobjednici DoMEn kupa odabrani su sabiranjem poena osvojenih u sva četiri kola. Ove godine, najveći broj poena, u kategoriji srednjoškolaca, osvojio je Kosta Novosel. Drugo mjesto osvojio je Luka Ristanović, a treće Luka Kankaraš. U kategoriji osnovaca pobjedu je odnio Vasilije Simonović. Drugo mjesto je osvojio Balša Radulović, a treće Viktor Radević.

doMEn
foto: DoMEn

Takmičari su jednoglasni u tome da ih ovo iskustvo značajno motiviše i da će zato nastaviti da uče i razvijaju se u oblasti programiranja, kao i da će i u budućnosti učestvovati u ovakvim takmičenjima.

Idejni tvorac DoMEn kupa, predavač Škole programiranja Goran Šuković, osvrnuo se na značaj realizacije ovakvih aktivnosti: “Sve je počelo 2008. godine kada smo organizovali prvu Ljetnju školu programiranja. Uz podršku kompanije doMEn smo pokrenuli Školu programiranja koja traje preko cijele školske godine i koja se ove godine održala trinaesti put za redom.” Dodao je da su nakon uočenog interesovanja mladih ljudi za programiranje, došli i na ideju organizovanja DoMEn kupa i objasnio značaj jedinog onlajn takmičenja u programiranju u Crnoj Gori rekavši: “Na ovaj način, i osnovcima i srednjoškolcima se omogućava da se takmiče putem ličnog računara, bez obzira na to gdje se nalazili.”

Izvršni direktor kompanije doMEn, Predrag Lešić, posebno je zadovoljan činjenicom da se za DoMEn kup takmičenje ove godine prijavilo oko 40 osnovaca i srednjoškolaca. Povodom dodjele diploma i nagrada najboljim mladim programerima DoMEn kupa izjavio je: “Kroz edukaciju, u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom, obezbijedili smo mladima da uče o tehnologijama i disciplinama koje mijenjaju naš svijet, te im pružili priliku da napreduju. Kroz DoMEn kup želimo da ih na pravi način pripremimo za najviši cilj koji sada mogu da postignu u ovoj oblasti, a to je da se na nacionalnom takmičenju plasiraju kao dio crnogorske reprezentacije na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, te da predstavljaju svoju državu na globalnoj sceni sa nadom da će nam donijeti medalju”.

doMEn
foto: DoMEn

DoMEn kup i Škola programiranja samo su neke od aktivnosti koje kompanija doMEn sprovodi sa ciljem popularizacije nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, kao i edukacije mladih u ovim oblastima. Više informacija o DoMEn kupu, Školi programiranja, ali i ostalim prilikama koje se pružaju mladima zainteresovanim za prirodne nauke, možete naći na sajtu www.stemedukacija.me.