Otvorene su prijave za četrnaestu DoMEn školu programiranja

Nastava je svake godine u potpunosti besplatna, i predviđena je za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori

18971 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domen
Foto: Domen

Kompanija doMEn i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore, i ove godine organizuju besplatnu DoMEn školu programiranja namijenjenu osnovcima i srednjoškolcima u Crnoj Gori. Škola počinje sa radom 08. oktobra za grupu osnovaca i srednjoškolaca, a 15. oktobra za naprednu grupu. Prijave za sve učenike biće otvorene do 25. septembra. Kako je broj mjesta ograničen, potrebno je da se učenici prijave popunjavanjem forme koja se nalazi na portalu www.stemedukacija.me, a u zavisnosti od interesovanja, organizatori će sprovesti inicijalno testiranje.

Domen
foto: Domen

Časovi će biti organizovani subotom, u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici. U skladu sa razredom koji pohađaju i nivoom znanja iz oblasti programiranja, polaznici će biti podijeljeni u nekoliko grupa. Osnovci, učenici VII, VIII i IX razreda, koji prethodno nisu imali prilike da uče programiranje, steći će svoje znanje radeći u programskom jeziku C++ svake subote. Srednjoškolci, od I do IV razreda, koji takođe prethodno nisu učili programiranje, izučavaće programski jezik Java svake druge subote. Od 15. oktobra sa radom će početi i napredna grupa koju će činiti učenici koji su već prošli C++ školu za osnovce, a nastava će se odvijati svake druge subote.

Domen
foto: Domen

Kako svjedoči Predrag Lešić, direktor kompanije doMEn, uspjeh DoMEnove škole programiranja leži u programu kursa koji su osmislili njeni profesori: “Već više od decenije, zajedno sa kolegama sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, omogućavamo osnovcima i srednjoškolcima da zakorače u svijet programiranja. Profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta osmislili su program koji omogućava djeci da, bez obzira na nivo predznanja, uspješno usvoje algoritamski način razmišljanja i vještinu kodiranja. Naš cilj, svake godine, je formiranje nacionalnog tima koji će nas predstavljati na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi. Iako samo najbolji u tome i uspiju, jednako smo ponosni na sve koji se oprobaju, jer znamo da im stečeno znanje i iskustvo koriste u daljem životu. Sa ponosom kažem da je DoMEnova škola programiranja bila i polazna tačka za mnoge uspješne programere i softverske inženjere koji danas rade u najvećim tehnološkim kompanijama u Crnoj Gori.”

Za sve dodatne informacije, svi zainteresovani mogu posjetiti portal www.stemedukacija.me ili pisati na mail info@stemedukacija.me.

Domen
foto: Domen

Kako je broj polaznika ograničen, organizatori napominju da na YouTube kanalu portala STEM edukacija postoje video lekcije u početnim kursevima za programski jezik C++, Scratch i Java. Kursevi su snimljeni i objavljeni tokom pandemije virusa korona, a cilj je bio omogućiti svoj djeci u Crnoj Gori da samostalno kod kuće mogu učiti osnove programiranja. Kurs u programskom jeziku Java biće dopunjen novim video lekcijama koje će prikazivati složenije zadatke i funkcije.

Domen
foto: Domen

DoMEn škola programiranja započeta je 2009. godine od strane kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Od samog početka ima za cilj da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, kako bi i naša zemlja bila bliža razvijenijim zemljama u oblastima novih tehnologija i informatike. Nastava je svake godine u potpunosti besplatna, i predviđena je za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori. Do sada je kroz kurseve ove škole prošlo preko hiljadu mladih.