Otkriven nepoznati sistem unutar mozga, veza između uma i tijela

Taj dio se uključuje pri istovremenom korišćenju više različitih pokreta tijela

12404 pregleda 3 komentar(a)
"motorički korteks", Foto: Reuters
"motorički korteks", Foto: Reuters

Američki naučnici identifikovali su sistem unutar mozga koji predstavlja vezu između uma i tijela, piše agencija Rojters.

Pitanje odnosa ljudskog uma i tijela, koje je bilo tema mnogih mislilaca, ima odgovor u samoj strukturi mozga, prenosi N1.

Naučnici tvrde da su otkrili djelove moždane regije, koji nazivaju "motorički korteks“, a koji upravljaju pokretima tijela, povezani su sa mrežom koja je uključena u razmišljanje, planiranje, mentalno uzbuđenje, bol i kontrolu unutrašnjih organa, kao i sa krvnim pritiskom i brojem otkucaja srca.

Identifikovan je do sada nepoznati sistem unutar "motoričkog korteksa“ (dio cerebralnog korteksa), koji ima višestruke čvorove između područja mozga za koje se već zna da je odgovorno za pokretanje određenih djelova tijela – ruku, stopala i lica.

Taj dio se uključuje pri istovremenom korišćenju više različitih pokreta tijela.

Taj sistem je nazvan "somato-kognitivnom akcionom mrežom“, a naučnici su dokumentovali njegove veze sa regijama mozga za koje se zna da pomažu u postavljanju ciljeva i planiranju akcija.

Utvrđeno je da ta moždana mreža odgovara regijama mozga koje su, kao što je prikazano u studijama u kojima su uključiveni majmuni, povezane sa unutrašnjim organima, uključujući želudac i nadbubrežne žlijezde.

Otkrivena moždana mreža dopušta tim organima da mijenjaju nivoe aktivnosti u iščekivanju izvođenja određene radnje.

Sve to može objasniti fizičke reakcije poput znojenja ili ubrzanih otkucaja srca uzrokovanih pukim razmišljanjem o budućem naporu, pojašnjavaju naučnici, a prenose agencije.

Pokazalo se da ljudski motorički sistem nije jedinstven. Umjesto toga, naučnici vjeruju da postoje dva odvojena sistema koji kontrolišu kretanje.

Jedan je za izolovano kretanje ruku, stopala i lica. Taj sistem je važan, na primjer, za pisanje ili govor, odnosno pokrete koji trebaju uključivati samo jedan dio tijela.

Drugi sistem važniji je za integrisane pokrete cijelog tijela i više je povezan sa područjima planiranja na visokom nivou u mozgu.

Bonus video: