Ekonomski fakultet u Podgorici upisuje prvu generaciju studenata na program na engleskom jeziku

Program mogu upisati srednjoškolci iz svih srednjih škola u Crnoj Gori kao i strani državljani

22586 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ekonomski fakultet
Foto: Ekonomski fakultet

Academic program in Business and Economics (MONTEB), novi studijski program osnovnih studija na Ekonomskom fakultetu, upisuje prvu generaciju studenata koji će pohađati nastavu i polagati ispite na engleskom jeziku. Program MONTEB studentima će pružiti širok spektar potrebnih znanja i vještina iz oblasti ekonomije i poslovanja potrebnih domaćem i međunarodnom tržištu rada, i omogućiti im da steknu praktične vještine ekonomske i poslovne analize, uz razvijanje upotrebe engleskog jezika na poslovnom nivou.

Ekonomski fakultet
foto: Ekonomski fakultet

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Mijat Jocović je istakao da su studije ekonomije i biznisa na engleskom jeziku usmjerene ka obrazovanju savremenih ekonomista: “Program MONTEB je usklađen sa programima prestižnih evropskih univerziteta, omogućavajući studentima da na engleskom jeziku, koji se poslednjih decenija afirmisao kao lingua franca međunarodne komunikacije, steknu znanja i vještine za moderno međunarodno tržište rada, i to studirajući u Podgorici. Osim toga, otvaranjem studijskog programa na engleskom jeziku ujedno kreiramo ambijent za lakše uključivanje svih stranih državljana u sistem visokog obrazovanja”, kazao je dekan Jocović.

On je poručio i da program na engleskom jeziku mogu upisati srednjoškolci iz svih srednjih škola u Crnoj Gori, dok strani državljani koji se odluče za ovaj program imaju iste uslove studiranja i ista prava koja važe za studente sa prebivalištem u Crnoj Gori.

Ekonomski fakultet
foto: Ekonomski fakultet

Prodekanka za međunarodnu saradnju, docent dr Tamara Backović, je istakla da zahvaljujući programima mobilnosti, studentima svih studijskih programa na raspolaganju stoje brojne prilike za provođenje dijela studija na nekom od partnerskih fakulteta u inostranstvu: “U prosjeku oko 40 studenata godišnje provede semestar ili cijelu studijsku godinu na nekom od programa studentske razmjene, stičući na taj način nova znanja, iskustvo studiranja na inostranom fakultetu, kao i neprocjenjive kontakte”, istakla je prodekanka Backović.

Prodekanka za nastavu, docent dr Zdenka Dragašević je kazala da će angažovani predavači na studijskom programu MONTEB biti profesori Ekonomskog fakulteta i gostujući predavači sa partnerskih institucija kojih je više od 70 širom svijeta: “Osim toga, predavači će biti i predstavnici uspješnih biznisa koji će studentima prenijeti svoja iskustva u upravljanju međunarodnim kompanijama, a zahvaljujući bogatoj mreži partnera iz privrede i institucija javnog sektora, za određeni broj studenata ćemo obezbijediti i stipendije.”

Ekonomski fakultet
foto: Ekonomski fakultet

Na Ekonomskom fakultetu je od ove godine pokrenut program stručne prakse za sve studente završne godine osnovnih studija kod više od 35 partnerskih institucija iz privatnog i javnog sektora. Tim povodom, prodekan za naučnoistraživački rad, docent dr Jovan Đurašković je kazao: “Osim stručne prakse koja studentima omogućava da se adekvatno pripreme za buduću karijeru, na Fakultetu gotovo svakodnevno organizujemo brojne vannastavne aktivnosti koje omogućavaju studentima da steknu dodatna znanja, vještine i kompetencije na osnovu kojih će efikasno i pravovremeno odgovoriti zahtjevima savremenog tržišta rada. Sve aktivnosti sprovodimo kroz rad četiri centra Ekonomskog fakulteta (Centra za razvoj karijere, Centra za biznis, Centra za međunarodnu saradnju i Centra za statističku analizu), projekat Akademija mekih vještina, kao i kroz saradnju sa privredom i javnim sektorom koja je dodatno unaprijeđena formiranjem Poslovnog savjeta Ekonomskog fakulteta. Biće nam zadovoljstvo da studenti programa na engleskom jeziku budu uključeni u sve vannastavne aktivnosti koje ćemo i ubuduće organizovati.” zaključio je on.

Studijski program MONTEB prvi je od 105 dodiplomskih studijskih programa na Univerzitetu Crne Gore koji će se izvoditi na engleskom jeziku, a u planu je i akreditacija programa master studija na engleskom jeziku.

Konkurs za upis na ovaj program biće objavljen krajem mjeseca juna ili početkom jula na zvaničnom sajtu Ekonomskog fakulteta: www.ucg.ac.me/ef, kao i na sajtu studijskog programa MONTEB: www.monteb.me.

Više o studijskom programu na engleskom jeziku možete saznati ovdje.

Instagram: @ekof_pg @monteb.me

Linkedin: Faculty of Economics Podgorica

Facebook: Ekonomski fakultet Podgorica – zvanična stranica

Youtube: Ekonomski fakultet Podgorica