Japan lansira "Mjesečev snajper"

Misija Japanske agencija za istraživanje svemira (JAXA) zakazana je za četvrtak

2704 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lansiranjem "Mjesečevog snajpera" Japan želi da postane peta zemlja koja će spustiti svemirsku letjelicu na Zemljin prirodni satelit, piše agencija Rojters i dodaje da će to lansiranje testirati tehnologiju spuštanja u cilju daljeg razvoja svemirskog programa.

Lansiranje dolazi nekoliko nedelja nakon što je Indija postala prva zemlja koja je spustila sondu Vikram na Mjesečev Južni pol, podstakavši izlive nacionalnog ponosa i naglasivši novu svemirsku trku u kojoj učestvuje privatni sektor, piše N1.

Misija Japanske agencija za istraživanje svemira (JAXA) zakazana je za četvrtak.

Raketa H-IIA, koja nosi pametan lender za istraživanje Mjeseca (SLIM), s nadimkom "Mjesečev snajper", poletjeće iz svemirskog centra Tanegašima, u južnom Japanu, saopštio je Mitsubishi Heavy Industries (MHI).

SLIM je mali i lagan uređaj visine 2,4 metra, širine 2,7 metara i dužine 1,7 metara, težine oko 700 kilograma.

"Mjesečev snajper" bi trebalo da se spusti na površinu bliže strane Mjeseca, kod lunarne ravnice Mare Nectaris.

Misija ima za cilj da spusti lagano, jeftino svemirsko vozilo na Mjesec, unutar 100 metara od predviđenog mjesta slijetanja, korišćenjem naprednog vizuelnog navigacijskog sistema.

Misija vrijedna 100 miliona dolara bi trebalo da stigne na Mjesec do februara.

Japanski svemirski program jedan je od najvećih na svijetu, ali njegov prvi pokušaj spuštanja lendera na Mjesec nije uspio u novembru 2022, a novi tip rakete eksplodirao je tokom testiranja prošlog mjeseca.

JAXA nade sada su usmjerene na "Smart Lander" za istraživanje Mjeseca.

Japan je takođe prošle godine pokušao da spusti lunarnu sondu „Omotenashi“ koju je nosila NASA svemirska letelica Artemis-1, ali je misija pošla po zlu i kontakt je izgubljen.

Japan je takođe imao problema s lansirnim vozilima, s neuspjelim lansiranjem sledeće generacije modela H3 u martu i obično pouzdane rakete na čvrsto gorivo Epsilon prošlog oktobra.

U julu, test rakete "Epsilon S", poboljšane verzije "Epsilona", ​​završio je eksplozijom 50 sekundi nakon lansiranja.

Bonus video: