Žil Vern je bio u pravu: U središtu Zemlje postoji voda

Naučnici su prije pet godina u Brazilu našli bezvrijedan dijamant u čijem sastavu je nađen mineral koji ukazuje n aprisustvo vode u sredini gdje je nađen
94 pregleda 4 komentar(a)
planeta, Foto: Shutterstock.com
planeta, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.03.2014. 21:17h

Kada je prije 150 godina Žil Vern u svojoj knjizi "Put u središte Zemlje" opisivao podzemni okean, malo je ko mogao da pomisli da će nešto slično na našoj planeti biti i pronađeno. Ali, otkriće koje je grupa naučnika u srijedu opisala u najnovijem izdanju časopisa "Nature" upravo je na tragu Vernove nevjerovatne priče.

Nakon nekoliko godina detaljnih laboratorijskih ispitivanja jednog smeđeg dijamanta, sasvim slučajno iskopanog u Brazilu prije pet godina, potvrđeno je da u njegovom sastavu ima tragova ringwoodita, minerala nazvanog po australijskom geologu Tedu Ringvudu. Dijamant je sitan, prečnika tek tri milimetra i na tržištu dragog kamenja je praktično bezvrijedan, ali za naučnike predstavlja pravi dragulj.

Ringwoodit je dosad, naime, otkriven isključivo na meteoritima, a ovo je prvi dokaz njegove prisutnosti na Zemlji. Za ovaj mineral je ključno da gdje njega ima, skoro sigurno ima i vode.

S obzirom na to da se vjeruje da je smeđi dijamant do Zemljine površine izbačen tokom neke vulkanske erupcije, sa dubine od nekoliko stotina kilometara, teorija istraživača na čelu sa Grejemom Personom sa kanadskog Univerziteta u Alberti je da prisutnost ringwoodita u njegovom sastavu ukazuje na mogućnost da Zemlja u neistraženim dubokim prostranstvima, stotinama kilometara ispod površine, krije golemi tajni rezervoar vode, veći od svih okeana na planeti zajedno.

Vrlo vjerovatno nije riječ o vodi u tekućem, nego u čvrstom stanju u formi hidroksila u raznim stijenama koje se nalaze u tzv. tranzicijskoj zoni, na dubini od 400 do 600 kilometara.

Ako se dokaže da ispod Zemljine kore zaista postoji voda, to bi sasvim sigurno dovelo do novih spoznaja o nedovoljno istraženom području vulkanskih aktivnosti i globalne tektonike ploča.

Bonus video: