Niske cijene goriva "pogurale" prodaju automobila

Pored boljih uslova na tržištu rada i niskih cijena goriva, januarskim rezultatima doprinijeli su i "neuobičajeno povoljni" finansijski uslovi, odnosno niske kamatne stope, navodi sajt Edmunds.com
2 komentar(a)
automobil,polovan automobil, Foto: Shutterstock
automobil,polovan automobil, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2015. 20:15h

Prodaja novih vozila u Sjedinjenim Državama porasla je u januaru za 14%, u poređenju sa istim mjesecom 2014. Gotovo svi veliki svjetski proizvođači zabilježili su značajan rast isporuka, zahvaljujući jačanju najveće svjetske privrede i niskim cijenama goriva, koje su naročito uticale na povećanje prodaje velikih SUV vozila i kamioneta.

Prodaja General Motorsa (GM) u SAD porasla je u januaru 18 odsto, na 202.786 vozila.

"Kupci su raspoloženi, privreda napreduje, a cijene goriva su niske. Tražnja kamioneta i terenaca značajno pokreće naše poslovanje", izjavio je potpredsjednik prodaje kompanije GM, Kurt Meknil.

Ford je zabilježio rast prodaje od 15 odsto, pa je u januaru prodao 178.351 vozilo.

FIAT Chrysler Automobiles (FCA), evidentirao je rast prodaje od 14 odsto, na 145.007 automobila, zahvaljujući solidnoj tražnji modela marke Jeep i Ram kamioneta, dok je Toyota u januaru uvećala prodaju 16 odsto, na 169.194 automobila.

Pored boljih uslova na tržištu rada i niskih cijena goriva, januarskim rezultatima doprinijeli su i "neuobičajeno povoljni" finansijski uslovi, odnosno niske kamatne stope, navodi sajt Edmunds.com.

Bonus video: