Ovo su moderatori platforme Razgovarajmo: Gojko Perović, Bojan Baća, Biljana Maslovarić...

17803 pregleda 15 komentar(a)
Moderatori platforme Razgovarajmo
Moderatori platforme Razgovarajmo
Ažurirano: 05.03.2019. 08:57h

Platforma za dijalog #Razgovarajmo trenutno ima devet moderatora.

Kako da postanete dio platforme pogledajte ovdje. Svim moderatorima možete pisati na razgovarajmocg@gmail.com.

Platforma je otvorena za sve građane i možete predložiti teme i moderatore za druge oblasti.

#Razgovarajmo o ŽIVOTNOJ SREDINI - moderator Jovana Janjušević

#Razgovarajmo timu se pridružujem jer naše društvo vapi za dijalogom koji uključuje oba sagovornika, u oblasti koja se nalazi na samom zapećku državne agende. Zaboravimo na floskulu ekološke države i razgovarajmo o građaninu i njegovom pravu na zdravu životnu sredinu kao univerzalnom ljudskom pravu.

Jovana Janjušević - diplomirana pravnica, izvršna direktorica Centra za zaštitu i proučavanje ptica, crnogorskog partnera BirdLife International, organizacije koju čini 8 posvećenih ljudi koji u godini provedu i do 250 dana na terenu sprovodeći najzahtjevnija biodiverzitetska istraživanja uključujući i monitoring krivolova.

#Razgovarajmo o VJERSKIM PITANJIMA - moderator Gojko Perović

Naše društvo, i naše međusobne odnose, treba graditi na Istini i Ljubavi. Takvu tradiciju već imamo na ovom podneblju. Moramo je nastaviti i iskazati na način koji današnji svijet razumije.

Sveštenik Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije

#Razgovarajmo o KULTURI - moderator Mirko Radonjić

Razgovor o nezadovoljstvu u kulturi i umjetnosti u crnogorskom društvu je najčešće, ili makar ponajviše od svih kategorija pokrivenih ovom platformom, smješten u prostor kuloara. Zbog toga što kuloari nisi kul, ali i zbog toga što je šapat kojim se godinama govori o gorućim problemima na polju kulture uspio da preraste u bijeli šum koji je cjelokupnu stručnu javnost uljuljkao u nezadovoljstvo bez adrese, smatram da je platforma #Razgovarajmo dobar put da se u javnom prostoru konkretno, stručno i argumetovano povede razgovor o jednoj od ključnih alatki društvenog razvoja.

Mirko Radonjić - diplomirani slikar i pozorišni reditelj

#Razgovarajmo o EKONOMIJI - moderator Aleksandar Šćekić

Govoriti javno, smisleno i bez zazora o stvarima koje nas zanimaju, mora postati domen opšte kulture slobodnog pojedinca. Javne rasprave slobodnih pojedinaca su jedini garant da ćemo kreirati progresivno društvo.

Aleksandar Šćekić - dipl ecc, bankar sa višegodišnjim iskustvom u domenu investicionog i komercijalnog bankarstva. Internet preduzetnik, osnivač i nekadašnji vlasnik prvog crnogorskog ekonomskog web portala Bankar.me

#Razgovarajmo o POLITICI - moderator Stefan Đukić

Smatram da je jedini način da postanemo bolje društvo i da ucinimo državu boljom tako što ćemo postati bolji kroz obrazovanje, učeći i šireći spektar naših znanja - a znanje se najbolje uvećava dijalogom. Zato razgovarajmo.

Stefan Đukić - Diplomirao filozofiju, baveći se prevashodno temama filozofije politike i filozofije istorije iz koje je i pisao diplomski rad. Kolumnista, koji se prevashodno bavi temama međunarodne i domaće politike.

#Razgovarajmo o CIVILNOM DRUŠTVU - moderator Bojan Baća

Razgovarajmo timu se pridružujem jer smo dosta slušali samo civilni sektor, vrijeme je da čujemo i civilno društvo.

Bojan Baća je postdoktorant u Centru za studije Jugoistočne Evrope, Univerzitet u Gracu; istraživač-saradnik u Laboratoriji za globalno digitalno građanstvo, Univerzitet Jork; i gostujući istraživač u Centru za napredne studije, Univerzitet u Rijeci. Bavi se proučavanjem civilnog društva, društvenih pokreta, protestne politike i aktivističkog građanstva. Zakleti je Marvelovac.

#Razgovarajmo o URBANIZMU I PROSTORNOM PLANIRANJU - moderator Sonja Dragović

Svakim danom postaje jasnije da pravičan, skladan i održiv prostorni razvoj Crne Gore nije moguć bez aktivnog i posvećenog učešća građana – učešća koje uvijek započinje razgovorom o tome šta nam je potrebno i važno i u kakvom prostoru želimo da živimo. Platforma #Razgovarajmo pruža nam priliku da učimo jedni od drugih, da otvorimo pitanja, ponudimo odgovore i zamislimo Crnu Goru u kojoj je razborito upravljanje prostorom alat za rad na izgradnji boljeg i pravednijeg društva.

Sonja Dragović je mr urbanizma.

#Razgovarajmo o istorijskoj nauci i kulturnoj baštini - moderator Miloš Vukanović

Moj razlog zašto sam dio projekta jeste da pokušamo da otvorimo diskusiju o stanju i pravcu djelovanja istorijske nauke u Crnoj Gori; Da razgovaramo o ulozi istorijskog obrazovanja i adekvatnosti trenutnih udžbenika i programa. Da pričamo o kulturnoj baštini Crne Gore, njenom stanju i ulozi u ekonomskom razvoju. Na kraju da sagledamo kako svi navedeni elementi utiču na kreiranje istorijske i nacionalne svijesti u Crnoj Gori.

Miloš Vukanović je istoričar čija je specijalizacija istorijska edukacija i muzeologija. Sedam godina je radio u Narodnom muzeju Crne Gore kao kustos za Drugi svjetski rat i Savremeno doba i Pomoćnika direktora za muzejske poslove. Dugogodišnjik je saradnik Evropskog udruženja istorijskih edukatora (EUROCLIO), koordinator i urednika aktivnosti i publikacija ove organizije u Crnoj Gori. Jedan je od osnivača Udruženja profesora istorije Crne Gore (HIPMONT). Autor je više publikacija i članaka, a bio je saradnik na progrmaima i projektima u realizaciji, UNESCOa, Savjeta Evrope, ICOMa, Geschichtswerkstatt Europa, Regionalnog savjeta za saradnj i drugh međuvladinih i nevladinih organizacija

#Razgovarajmo o OBRAZOVANJU - moderator Biljana Maslovarić

Bila sam u Baru, držala sam seminar na krugovima, kada su posjekli čemprese. Krugova više nema, ni stoljetnjih čempresa. Nismo im mogli ništa, (bez)obraza su zgazili obraz-ovanje. Zbog djece i omladine, zbog struke i nauke, prosvjetljenja prosvjete i vraćanja obraza obrazovanju u društvu, smatram da nemam pravo da ćutim i da čekam pasivno nove čemprese.

Biljana Maslovarić je profesorica sociologije.

Bonus video: