Pokretna oaza u gradskoj vrevi

Prototip švajcarske kompanije nudi relaksirajući prostor u kome putnici mogu maksimalno da uživaju i ne moraju da voze
65 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2016. 20:17h

Švajcarska firma Rinspid (Rinspeed) predstavila je nove detalje o svom radikalnom koncept automobilu oazis (Oasis). Autonomni dvosjed čije ima u prevodu znači oaza pojaviće se na dvije važne manifestacije u januaru, na sajmu elektronike u Las Vegasu i na sajmu automobila u Detroitu.

Rinspid ima velike planove sa ovim palim automobilom. Kompanija vjeruje da on može da bude bukvalno oaza u urbanom okruženju, i da pruži miran prostor u kome putnici mogu maksimalno da uživaju jer ne moraju da voze.

Oazis ima neke neobične sposobnosti. Na primjer, može da se okreme umjestu zahvaljujući elektromotorima u točkovima i specijalnom upravljačkom sistemu.

Spolja ovo vozilo izgleda dosta neobično, ali tek da ga vidite unutra... Enterijer je ono po čemu se ovaj automobil posebno izdvaja. Tu su fotelje, televizor, pa čak i mala bašta za koju u Rinspidu kažu da ima dovoljno prostora da posadite bonsai drvo.

Oni koji ne preferiraju botaničke radove, na raspolaganju imaju Harman najmoderniji sistem povezivosti, koji koristi 5K monitor vozila i obuhvata komande glasom i pokretom. Sistem pretvara auto u ličnog pomoćnika, omogućavajući putnicima da komuniciraju preko društvenih mreža, da rezervišu sto u obližnjem restoranu ili da ostvaruju video pozive preko skajpa.

Rinspid uglavnom u oazisu vidi više od ličnog prevoznog sredstva. Švajcarska kompanija vjeruje da on može da se koristi i kao vozilo za isporuke, ili čak za obje namjene putem šeme za dijeljenje vozila.

Za sada je sve u domenu teorije. Kao i raniji koncepti Rinspida, Oazis se ne može staviti u funkciju, već služi prije svega da pokaže mogućnosti rauličitih tehnologija i dizajnerskih ideja.

Izvucite volan iz table i sami upravljajte

Kada poželite, oazisom možete lično da upravljate tako što jednostavno rasklopite volan iz komandne table i sjednete na poziciju vozača.

Međutim, prvo biste morali da prođete test budnosti i fizičke spremnosti, zbog činjenice da ljudi ne mogu da preuzmu upravljanje vozilom nakon dugih perioda leškarenja.

Mada je još uvijek nejasno šta se dešava u urgentnoj situaciji kada čovjek brzo mora da preuzme kontrolu.

Galerija

Bonus video: