Policija opet krije batinaše: Ne znaju ko je tukao ispred kluba

Iz Uprave policije tvrde da ne mogu identifikovati službenike koji su postupali neprofesionalno ispred podgoričkog kluba Cepelin
928 pregleda 4 komentar(a)
SAJ, policija, Foto: Filip Roganović
SAJ, policija, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.07.2018. 13:04h

Iz Uprave policije (UP) tvrde da ne mogu identifikovati dvojicu službenika te institucije koji su nezakonito primjenjivali silu prema građanima, tokom incidenta ispred podgoričkog kluba Cepelin u februaru.

To piše u odgovoru UP upućenom Savjetu za građansku kontrolu rada policije, odakle su uprkos tome ponovo pozvali direktora Veska Damjanovića - da naloži iniciranje disciplinskog postupka protiv službenika koji su neprofesionalno postupali prema građanina: “Što je i prepoznato na video-snimku”.

Građani Vasko Đurašević (52) i Franjo Nikolić (37) kazali su tada da su bili žrtve policijske torture, dok je iz te institucije Savjetu saopšteno da su njih dvojica, pri kraju izvođenja operativne akcije “Racija”, ometali i omalovažavali službenike policije i da su tada uhapšeni od strane službenika Interventne jedinice, upotrebom fizičke snage i sredstava za vezivanje.

“Savjet je konstatovao da se pruženi odgovor u bitnom razlikuje od javnog saopštenja Uprave policije. Uprava policije je javno saopštila da je registrovano neprofesionalno postupanje policijskog službenika i da će isti adekvatno biti procesuiran. Od tada se Savjet interesuje za identitet tog službenika i informaciju o pokretanju disciplinskog postupka. Savjet je jasno ukazao da aktivnosti koje preduzima nadležni tužilac nemaju veze, ne utiču i neosporavaju obavezu da se utvrdi identitet i pokrene disciplinski postupak”.

Iz tog tijela objašnjavaju da je policijska administracija ćutala, zbog čega su sa slučajem upoznali ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića.

“Nakon obraćanja ministru unutrašnjih poslova, ostvaren je određeni napredak pa je Savjetu konačno dostavljen spisak postupajućih policijskih službenika. Savjet takav doprinos ministra unutršanjih poslova ocjenjuje važnim jer je od suštinske važnosti da se obustavi praksa ignorisanja i opstruiranja demokratskog nadzora”, piše u zaključku Savjeta.

Navodi se da je Stanica za javni red i mir Centra bezbjednosti Podgorica informisala MUP da nisu uspjeli identifikovati policijske službenike koji su neprofesionalno postupali, ali su saopštili imena svih angažovanih policijskih službenika lntervente jedinice T.M, M.Z, S.L, K.V, J.L, M.D, S.D, Š.D, Ć.S, Š.A, V.R, M.Ž, R.D, Đ.V, K.G, M.V. i S.L, kao i službenika Posebne jedinice policije J.N, Š.A, J.Ž. i T.M.

“Svi oni su negirali povezanost sa konkretnim događajem”.

“Savjet blagovremeno ističe prema javnosti svoju zabrinutost što Uprava policije opet ne želi da efikasno istraži incident, utvrdi identitet službenika koji neprofesinalno postupaju prema građanima i sankcioniše ih. Savjet ocjenjuje da takav pristup Uprave policije onemogućava reformu i šteti ugledu Policije. Savjet ponavlja svoj zahtjev prema v.d. direktora Uprave policije da naloži iniciranje disciplinskog postupka protiv službenika koji su neprofesionalno postupali prema građanina, što je i prepoznato na video-snimku”, piše u Zaključku Savjeta.

Iz 17 izjava nemoguće utvrditi odgovornost

Iz Savjeta objašnjavaju da su ih informisali da su policijski službenici dali izjave u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici:

“Dok je na okolnosti utvrđivanja odgovornosti policijskih službenika Centra bezbjednosti Podgorica, uzeto 17 izjava iz kojih nije bilo moguće utvrditi odgovornost određenog službenika, kao ni uvidom u video-zapis”.

Đuraševića i Nikolića terete za omalovažavanje policije

Protiv Đuraševića i Nikolića, saopšteno je iz policije, podnijet je Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru - ometanje ili omalovažavanje službenog lica.

“Policija je shodno naredbi Osnovnog suda u Podgorici, izuzela uređaj za snimanje video- zapisa. Pored video-snimka, tužilaštvu je dostavljena prikupljena dokumentacija, kao i spisak policijskih službenika koji su učestvovali u akciji ‘Racija’, na ocjenu i dalje odlučivanje”, navodi se u tekstu Savjeta.

Bonus video: