Inicijativa BS Ustavnom sudu: I jezik Bošnjaka da bude službeni

Sekretar Skupštine Glavnog grada Veselin Vukčević je u svom mišljenju na inicijativu Bošnjaka predložio Ustavnom sudu da ne prihvati inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti navedenog člana Statuta Glavnog grada, jer je ta “odredba u saglasnosti sa zakonom”
10 komentar(a)
Nedžad Drešević, Foto: Arhiva “Vijesti”
Nedžad Drešević, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 22.12.2016. 11:08h

Opštinski odbor Bošnjačke stranke podnio je Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti Statuta Glavnog grada sa Ustavom Crne Gore i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Iz Bošnjačke stranke su podnijeli inicijativu, jer smatraju da član 16, stav 2 Statuta, kojim je propisano da je u gradskoj opštini Tuzi u službenoj upotrebi i albanski jezik , nije u skladu sa članom 13, stav 3 Ustava koji precizira da su “u službenoj upotrebi i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik ”.

Pomenuti član Statuta Glavnog grada, kako navode iz Bošnjačke stranke, nije u skladu ni sa članom 10 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se manjinskim narodima jamči zaštita i unapređenje manjinskih prava u skladu sa Ustavom, pa tako i pravo na svoj jezik .

“Na području gradske opštine Tuzi živi značajan broj bošnjačke nacionalne manjine, kojoj se moraju izričito osigurati sva prava garantovana Ustavom, međunarodnim dokumentima i zakonom, uključujući i pravo na svoj jezik , a to je bosanski jezik ”, navodi se u inicijativi.

Sekretar Skupštine Glavnog grada Veselin Vukčević je u svom mišljenju na inicijativu Bošnjaka predložio Ustavnom sudu da ne prihvati inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti navedenog člana Statuta Glavnog grada, jer je ta “odredba u saglasnosti sa zakonom”.

Vukčević je obrazložio da je osporavanom odredbom Statuta Glavnog grada samo konkretizovana odredba člana 11 Zakona o manjinskim pravima i slobodama, kojom je propisano da je u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjine čine većinu ili značajan dio stanovništva, prema rezultatima posljednjeg popisa, u službenoj upotrebi i jezik te manjine.

“S obzirom da na području GO Tuzi većinu stanovništva čine pripadnici albanskog naroda, nedvosmisleno proizilazi da je osporavana odredba člana 16 stav 2 Statuta Glavnog grada zasnovana na zakonu...”, navodi se u mišljenju.

Bonus video: