Dojče vele: Kome odgovara zaoštravanje na političkoj sceni?

Osim što neočekivano hapšenje opozicionara potresa već krhku političku situaciju u Crnoj Gori, otvoreno je pitanje da li država ima pravo da uhapsi poslanika, koji je po Ustavu zaštićen imunitetom
115 pregleda 23 komentar(a)
Nebojša Medojević, Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
Nebojša Medojević, Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.12.2018. 14:31h

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević uhapšen je i sproveden u pritvor jer je mjesecima odbijao da svjedoči u predmetu koji je formiran na osnovu njegove izjave da je Specijalni državni tužilac primio mito. Ista sudbina čeka njegovog kolegu iz DF Milana Kneževića, koji od četvrtka uveče ne izlazi iz zgrade Skupštine.

Osim što neočekivano hapšenje opozicionara potresa već krhku političku situaciju u Crnoj Gori, otvoreno je pitanje da li država ima pravo da uhapsi poslanika, koji je po Ustavu zaštićen imunitetom?

Dok su poslanici preksinoć privodili kraju maratonsku sjednicu na kojoj su usvojili Rezoluciju o Podgoričkoj skupštini, policijska marica bila je parkirana ispred zgrade parlamenta. Niko nije slutio da čeka opozicionog poslanika Nebojšu Medojevića. Nakon što je neposredno iza ponoći krenuo kući u društvu partijskih kolega, policija ga je uhapsila i sprovela u zatvor u Spužu.

„Rečeno je da imaju nekakav nalog, ne znamo o čemu se radi. On je sad unutra, čekamo neke informacije da nam daju“, izjavio je poslanik DF Slaven Radunović u videu koji je objavio na Fejsbuku dok je čekao ispred zatvora.

Viši sud u Podgorici je u međuvremenu zvanično potvrdio da je Medojeviću određen pritvor do dva mjeseca, odnosno, dok ne pristane da svjedoči u predmetu koji je otvoren povodom javnih izjava koje je dao zajedno sa Kneževićem, za kojeg važi isto rješenje suda.

„Rješenjima vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici (...) svjedocima Medojeviću i Kneževiću je određeno stavljanje u pritvor, jer su i nakon što su bili novčano kažnjeni rješenjima Višeg suda u Podgorici, ponovo odbili da svjedoče u predmetima Specijalnog državnog tužilaštva“, saopšteno je iz suda.

Kršenje imuniteta?

Prema Ustavu Crne Gore, poslanika štiti imunitet za izneseno mišljenje. Osim ako mu sama Skupština ne ukine to pravo, on ne može krivično odgovarati, pojašnjava za DW pravnik i politički analitičar Boris Marić.

„Ustav propisuje da poslanik ne može da trpi pravne posljedice zbog iznijetog mišljenja u vršenju svoje poslaničke funkcije, što bi se u konkretnom slučaju moglo tumačiti kao brana za ovakvo postupanje crnogorskih institucija“, navodi sagovornik Dojče velea, ali i otvara novu dilemu:

„U ovom slučaju je riječ o uslovnom pritvoru radi potrebe davanja iskaza, gde smo onda svi jednaki, a norma o imunitetu taj deo ne poznaje. Iz tog ugla, pravosuđe procjenjuje da ima pravo da obezbijedi prisustvo svakog svjedoka, dobrovoljno, kroz novčano kažnjavanje ili određivanjem pritvora do dva mjeseca“, pojašnjava pravnik Marić.

Ipak, on napominje da je država mogla da primijeni i pravni princip „ko može više, može i manje“. U prevodu, pritvaranje poslanika nije primjereno iz društvenog i političkog ugla i stanovišta bezbjednosti.

Zatezanje jača i vlast i DF

Politički novinar dnevnog lista „Vijesti“ Samir Kajošević smatra da će hapšenje Nebojše Medojevića dodatno radikalizovati političke prilike u Crnoj Gori i gurnuti u drugi plan važne političke teme, kao što je priprema uslova za održavanje narednih izbora. Tome u prilog idu i izjave iz redova DF gdje ocjenjuju da je zemlja „na ivici građanskog rata“.

„Već u samom početku biće ugrožen rad skupštinskog Odbora za reformu izbornih zakona, jer je teško očekivati da poslanici DF učestvuju u dijalogu, dok su im kolege u zatvoru. Problematično je što je Medojević uhapšen na ulici nakon skupštinskog zasijedanja i što je to učinjeno bez skidanja imuniteta, zbog čega treba očekivati radikalan odgovor DF“, navodi Kajošević za DW.

On smatra da će podizanje tenzija iskoristi obje strane. „Takva situacija će vratiti DF u centar političkih dešavanja, a praksa je pokazala da se njihovi čelnici najbolje snalaze u radikalnim situacijama. Istovremeno, građanska opozicija će dodatno biti gurnuta u sjenku ili prinuđena da im se priključi, dok će vlast čitavu situaciju iskoristiti da skrene pažnju sa društvenih i ekonomskih problema“, zaključuje novinar „Vijesti“.

Medojević je u februaru preko svog profila na Fejsbuku optužio specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da je uzeo novac od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, kako mu ne bi odredio pritvor.

„Katnić je podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše za zloupotrebu službenog položaja i pljačku države od 6,7 miliona eura, a nije tražio pritvor. Prema našim informacijama, Mugoša je platio Katniću 100.000 eura da mu ne određuje pritvor“, naveo je Medojević na svom FB profilu.

Pored toga, Medojević je imao više javnih izjava u kojima je optužio Katnića za nezakonite radnje.

Bonus video: