Bečić pisao Katniću i Stankoviću: Šta je sa udarima na džep građana?

"Kažite, konačno, gospodo, hoćete li da pomognete da vratimo oteto državi i građanima ili ćete da podstičete otimanje", navodi Bečić
41 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 18.12.2016. 13:15h

Demokratska Crna Gora procesuirala je Vrhovnom i Specijalnom državnom tužilštu brojne slučajeve u prethodnih godinu i po dana, odnosno od trenutka kada smo osnovani. Započeli smo u julu prošle godine sa slučajem "Bazar", nastavili u septembu 2015. godine slučajevima "Delta" i "Carine", da bi u godini koja je na izmaku procesuirali slučajeve "Limenka", "Domen.me" i "Verige", navodi se u otvorenom pismu predsjednika partije Alekse Bečića vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću.

"Slobodan sam bio izdvojiti pomenute, ali smo veoma aktivno na javnoj sceni ukazivali i na brojne druge slučajeve pljačke crnogorskih građana. Za sve pomenute slučajeve dostavili smo vam cjelovitu dokumentaciju sa obiljem dokaza koje nedvosmisleno ukazuje da je djelovanjem javnih funkcionera i grupa privilegivanih pojedinaca bliskih vrhu vlasti, došlo do pljačke crnogorskih građana za desetine miliona eura. U junu ove godine obavijestio sam crnogorsku javnost da je veoma indikativno da i pored značajnog proteka vremena nemamo povratnih informacija tužilaštva o sudbini ovih slučajeva. Predvidio sam tada da se ništa neće promijeniti ni u narednih par mjeseci, odnosno izrazio sumnju da su u susret izborima ovi procesi zamrznuti zato što trpite pritiske iz političkog i kriminlanog establišmenta, odnosno Demokratske partije socijalista. Nažalost, očito da sam bio u pravu. Mjeseci i godine prolaze, a faza izviđaja nikako da se završi. Ni u ovim, a ni u desetinama drugih slučajeva. Zanimljivo da izviđaji najduže traju tamo gdje su u glavnim ulogama ljudi iz vrha Demokratske partije socijalista, njihovi partneri, drugovi i kumovi", navodi Bečić.

On navodi da uz uvažavanje što trenutno rade na slučaju "državnog udara", slobodan je da pita:

"Šta je sa ovim drugim udarima, udarima na džep građana Crne Gore? Šta kažu vještaci, stručnjaci i svjedoci saradnici? Kako tu ide odbrana državnih interesa? Šta kazu izviđajne radnje? Je li "državni udar" ili "odbrana države" kada premijer čašćava brata 10,5 miliona eura naših para u slučaju "Limenka"? Kada njihovi drugovi i opština zajedno grade, ali lopovski dijele izgrađeno, kao u slučaju "Bazar"? Kada se javne licitacije poništavaju, kupoprodajne cijene tope, a DUP-ovi mijenjaju kada odgovara njima, a ne državi, kao u slučaju "Carine" i "Duvanski"? Kada milioni komunalnih naknada umjesto državi idu tajkunskim investitorima i njihovim pomagačima, kao u slučaju "Delta" i "Bazar"? Kada se gradi na kulturno-istorijskom nasleđu, tamo gdje nijesu to radili ni okupatori, suprotno mišljenju struke, kao u slučaju "Verige"? Kada država proda hotele Crna Gora, Ljubović i kamp na Zlatici njihovim "prijateljima" za 4,6 miliona, a kupi onda od njih samo kamp za 8,4 miliona? Kada prihodi od nacionalnog blaga, odnosno naftne bušotine zvane "domen.me" idu njima, a ne svim građanima? Kada 200 miliona palih garancija njihovim partnerima plate građani, a ne oni?

Jesu li ovo udari na državu ili odbrana države od strane vrha DPS-a, njihovih drugova i partnera? Čekamo odgovor. Kažite, konačno, gospodo, hoćete li da pomognete da vratimo oteto državi i građanima ili ćete da podstičete otimanje. Ovo je podrivanje države. Ovo su napadi na državu i njenu budućnost. Mnogo je vremena prošlo. Trenutak je da odgovorite na ova pitanja. Pošteno je reći i ako ne smijete otvoriti ova pitanja. Pošteno je i ustupiti mjesto drugima. Ćutanje je više neodrživo. Ćutanje nas je ovdje dovelo", zaključuje Bečić.

Bonus video: