URA: Lobisti otvorili poglavlje 27, evropska agenda upala u totalnu blokadu

Otvaranje poglavlja 27. želi se prikazati kao veliki napredak u evropskim integracijama, iako je jasno da evropska agenda skoro upala u totalnu blokadu
135 pregleda 10 komentar(a)
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 11.12.2018. 07:35h

U Građanskom pokretu URA pozdravljaju otvaranje poglavlja 27 ali napominju da se radi o političkoj odluci koja nije potkrepljena rezultatima i izražavaju zabrinutost da nećemo uspjeti da zatvorimo ovo poglavlje ako nastavimo sa dosadašnjom praksom.

"Od usvajanja Deklaracije o proglašenju Crne Gore za ekološku državu suštinski smo vrlo malo uradili da zaštitimo životnu sredinu. Otvaranje poglavlja 27 će do srži ogoliti ekološke probleme koji danas postoje u našem društvu. Iako smo po Ustavu ekološka država, mi to u praksi definitivno nismo. Već 27 godina je prošlo kako je Crna Gora, kao svoje prioritetne ciljeve, proklamovala zaštitu životne sredine i klimatskih promjena, međutim, sve je ostalo samo na papiru. Izazovi koji nam predstoje, kao i sve ono što smo do sada devastirali, navodi na zaključak da nećemo uspjeti da zatvorimo ovo zahtjevno poglavlje", ističu u pokretu URA.

Naglašavaju da samoproglašenje za ekološku državu nije dovoljno što se najbolje vidi iz primjera da brojni ekološki problemi nisu riješeni.

"Vlada kontinuiteta nije riješeila nijedan ekološki problem, naprotiv, stvorili su nove. Napominjemo da je nedavno izbio veliki ekološki incident na rijeci Tari, da studija zaštite Solane nije usvojena, da se problem otpadnih voda nije rješio, a da za toplifikaciju Pljevalja malo toga uradilo... Pored toga MORT je svojim zakonskim riješenjima samo zakomplikovao situaciju, a sa najnovijim istraživanjima nafte u Jadranskom moru, zajedno sa Ministratvom ekonomije, pokreću još jedan talas nasrtaja na životnu sredinu".

Otvaranje poglavlja 27. želi se prikazati kao veliki napredak u evropskim integracijama, iako je jasno da evropska agenda skoro upala u totalnu blokadu.

"Vodimo najduži pregovarački porces u istoriji EU, a kraj nije ni na vidiku. Ekološki problemi se ne rješavaju, već se gomilaju. Na snazi je konstantno devastiranje prirodnih resursa, uništavanje obala rijeka, sječa šuma i kontinuirano zagađivanje naših voda. Betiniranjem smo trajno uništili obalu zahvaljujući raznoraznim projektima i planovima koje je odobrila Vlada. Kada sve ovo uzmemo u obzir, postavlja se pitanje čime se to Valda hvali", navode u URI.

Ističu i to da sve veća zabrinutost dolazi i sa međunarodnih adresa.

"Problem zaštite životne sredine u Crnoj Gori je postao toliko veliki da polako prevazilazi njene granice, i to dovoljno govori u kakvoj se situaciji nalazimo. U poslednje vrijeme sve češće dobijamo upozorenja od strane naših evropskih partnera u kojima izražavaju svoju zabrinutost. Problem devastiranja rijeke Tare, o čemu je danas pisala i Svjetska orgzanizacija za zaštitu prirode (WWF), zbog gradnje autoputa je već dobio internacionalne razmjere što samo govori u prilog tome koliko se neodgovorno ponašamo prema prirodnim bogatstvima. Brojne su crne ekološke tačke koje nismo uspjeli da saniramo, dok smo, nasuprot tome, kreirali nove ekološke probleme a životnu sredinu gotovo bespovratno unazadili. Naglašavamo da je dobro što otvaramo još jedno poglavlje, ali s obzirom da nemamo nikakvih rezultata, onda postoji realna mogućnost da nam se ponovi isto što i sa pglavljima 23. i 24. Stoga, ovakvi „rezultati“ mogu obradovati samo lobiste, kojima se očigledno daju dobre apanaže da bi se domaća javnost zamajavala navodnim uspjesima kojih nema, a niti će ih biti sa aktuelnim politčkim establišmentom", zaključuju u pokretu URA.

Bonus video: