Mandić: U Crnoj Gori je aparthejd protiv Srba

U Crnoj Gori se, kaže Mandić, "protjeruje" srpski jezik iako njime govori najveći procenat stanovnika te države, a u državnoj službi Srba je među zaposlenima ispod pet odsto, iako na popisu čine jednu trećinu građana
115 pregleda 168 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Milan Knežević, Andrija Mandić, Foto: Vlada Srbije/Tanjug
Aleksandar Vučić, Milan Knežević, Andrija Mandić, Foto: Vlada Srbije/Tanjug
Ažurirano: 07.12.2016. 18:10h

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić tvrdi da su sva prava Srba u Crnoj Gori svedena na minimum, što, u intervjuu za Nedeljnik, kvalifikuje kao "aparthejd", te da ne treba da čudi da u novoj vladi u Podgorici nema nijednog predstavnika srpskog naroda.

Mandić, koji je predvodio delegaciju političara i predstavnika kulturnih institucija srpskog naroda iz Crne Gora na razgovoru sa Aleksandarom Vučićem, kaže da su premijera Srbije detaljno upoznali sa teškom pozicijom u kojoj se nalaze.

Nakon susreta, Mandić je za beogradski Nedeljnik rekao da su Vučića upoznali sa, kako navodi, "diskriminacijom i torturom" kojoj je izložen srpski narod u Crnoj Gori, srpska crkva i politički predstavnici Srba.

U Crnoj Gori se, kaže Mandić, "protjeruje" srpski jezik iako njime govori najveći procenat stanovnika te države, a u državnoj službi Srba je među zaposlenima ispod pet odsto, iako na popisu čine jednu trećinu građana.

"Sva prava su nam svedena na minimum", kaže Mandić i dodaje da "antisrpski režim" u Crnoj Gori održava najbliskije odnose sa najvećim neprijateljima srpskog naroda, onima koji javno promovišu koncept Velike Albanije i nasilno odvajanje djelova teritorije Srbije, Crne Gore i Makedonije ili projekte zatiranja i gašenja Republike Srpske.

On tvrdi i da glavna medijska podrška za ovu brutalnu kampanju protiv srpskog naroda u Crnoj Gori stiže iz Beograda.

Vučić je, kaže Mandić, dobro informisan i upoznat sa dešavanjima u čitavom regionu i siguan je da će nakon ovog razgovora imati još pregledniju sliku onoga što se dešava.

Vučić je, kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, u razgovoru sa Srbima iz Crne Gore rekao da će Srbija uvijek da bude uz srpski narod, za očuvanje njegovog nacionalnog identiteta i van granica Srbije, i da će koliko može, u skladu sa svojim skromnim mogućnostima, da pomogne srpske ustanove kulture u Crnoj Gori.

U delegaciji Srba iz Crne Gore su bili i Milan Knežević, predsjednik Narodne demokratske partije, Blažo Papović ispred Matice srpske, Momčilo Vuksanović ispred Srpskog nacionalnog savjeta, Budimir Aleksić ispred Instituta za srpsku kulturu i Simonida Kordić iz Nove srpske demokratije.

Bonus video: