Opozicija tvrdi da neće u Vladu

Krivokapić najavio da će građanska opozicija uputiti inicijativu za ponavljanje izbora najkasnije sa predsjedničkim
0 komentar(a)
Srđan Milić, Miodrag Lekić, Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Srđan Milić, Miodrag Lekić, Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.11.2016. 06:18h

Građanska opozicija nije zainteresovana za odškrinuta vrata koja joj je premijer Duško Marković ostavio za ulazak u Vladu, a lider Demokrata Aleksa Bečić poručio je da bi onaj ko je ušao na njih bio “najveći izdajnik u istoriji Crne Gore”.

Lideri SDP-a, Demokrata, Građanskog pokreta URA, SNP-a i Demosa potvrdili su u ponedjeljak uveče da ostaju pri bojkotu parlamenta do “utvrđivanja pune istine o državnom udaru”. Nekoliko sati ranije izabran je Markovićev kabinet, a premijer je iz parlamenta poručio da vrata Vlade ostaju otvorena za predstavnike opozicije, posebno iz stranaka koje su učestvovale u radu Vlade izbornog povjerenja.

“Sa DPS-om nećemo u bilo kakvim varijantama, jer mi smo osnovani da pobijedimo kriminal i korupciju, a ne da sa njim djelimo i sarađujemo,” rekao je “Vijestima” predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić najavio je za televiziju Vijesti da će građanska opozicija uskoro uputiti inicijativu DPS-u za dogovor o ponavljanju parlamentarnih izbora najkasnije zajedno sa predsjedničkim, u martu 2018., kako bi se prekinuo bojkot parlamenta.

Aleksa Bečić je izjavio da 1.800 glasova koje je opozicija dobila na izborima u “sjevernokorejskoj atmosferi”, pokazuju da se DPS približava politički kraj i da su oni sada “na vještačkom disanju”.“Ukoliko bi neko izdao 180.000 građana i prihvatio poziv Markovića, bio bi označen za najvećeg izdajnika Crne Gore,” rekao je Bečić.

On podsjeća da je prvi put u novoj istoriji Vlada izabrana bez prisustva 49 odsto poslanika, što pokazuje dubinu političke krize u državi.

I lider Demosa Miodrag Lekić ocijenio je da formiranje vlade, “čak i da je legitimna, a izvjesno nije”, ne može eliminisati dominantan utisak u javnosti da se političko-insititucionalna i ekonomska situacija u zemlji kreće od lošeg ka gorem.

On je rekao da opozicija očekuje “adekvatan odnos međunarodnih faktora”, od kojih traži da se “uzdignu nad trenutnim interesima pa i onim geopolitičkog karaktera”, ukoliko budu smatrale da državni udar na izborni dan može biti osnov za legitimno formiranje vlade.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović ocijenio je da je poziv Markovića očekivan, te da njegova vlada nije trajala ni 10 minuta, a da nije počeo da traži nove partnere.Premijer je svjestan, dodaje on, da je nova Vlada nelegitimna jer je proizašla iz mahinacija i zloupotreba, a ne iz slobodne volje građana.On je poručio da će opozicija biti dio vlasti, ali u toj vlasti neće biti mjesta za DPS. Abazović je kazao da ga raduje što u novoj Vladi neće biti Mila Đukanovića, Branimira Gvozdenovića, Petra Ivanovića i Vujice Lazovića.

Stručnjaci umjesto plagijatora

Dritan Abazović je izrazio zadovoljstvo što su u novu Vladu uključene, kako je rekao, i osobe koje su znanje sticale na prestižnim međunarodnim univerzitetima, poput ministarke nauke Sanje Damjanović. „Ali mi je jako žao što će biti potrošeni u jednoj političkoj ideji čije je vrijeme prošlo“, dodao je.

NVO Centar za građansko obrazovanje pozdravio je odluku novog premijera da dosadašnju ministarku nauke Sanju Vlahović ne uključi u tim.” U tome se može čitati i dio političkog stava da onima koji su pod snažnom sumnjom da su plagirali naučne radove nije mjesto u Vladi”, naveo je CGO.

Komisija Univerziteta Mediteran, uz pomoć IT stručnjaka, utvrdila je da je 63 odsto naučnog rada Sanje Vlahović plagijatom, rekao je nedavno TV Vijesti profesor Univerziteta Mediteran Milenko Popović.

Bonus video: