Lekić: Formiranje vlade u polupraznom parlamentu u atmosferi tužnog skupa

Samo formiranje vlade u polupraznom parlamentu je proteklo u atmosferi državolikog trilera i tužnog skupa. Treba li podsjećati na prvo slovo države i prava da je parlament nosilac suvereniteta.
76 pregleda 59 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.11.2016. 15:39h

Formiranje vlade, pa čak i da je legitimna a izvjesno nije, ne može eliminisati dominantan utisak u javnosti da se političko-insititucionalna i ekonomska situacija u zemlji kreće od lošeg ka gorem, naveo je predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

Crna Gora je juče dobila novu vladu na čelu sa Duškom Markovićem.

"Sve scenske proizvodnje vlasti, a formiranje vlade ima takođe dramske elemente, ne mogu sakriti činjenicu da se država nalazi u fazi propadanja, sa sve dubljim rascjepima prije svega ekonomsko – socijalnim i regionalnim sa dramatično napuštenim sjeverom. Besumučno-kockarsko zaduživanje zemlje samo odlaže finasijski slom zemlje. Rascijepi društva se pojačavaju i sa sve vidljivijim tendencijama teritorijalno – etničkih podjela čemu će, po svemu sudeći, vlada nastala na podijeli plijena dodatno doprinijeti", rekao je Lekić.

Šef Demosa je takođe ukazao na izostanak opozicije na sjednici.

"Samo formiranje vlade u polupraznom parlamentu je proteklo u atmosferi državolikog trilera i tužnog skupa. Treba li podsjećati na prvo slovo države i prava da je parlament nosilac suvereniteta. Ne može se demokratski vladati sa podijeljenim suverenitetom. Sada ne samo da nema nezavisnog parlamenta nego nažalost nema parlamenta u legitimno-demokratskom smislu riječi. Iznad svega nema podijele vlasti. Nekontrolisana vlast igraće i dalje na kontrolu i srozavanje institucija kao i u finansijsko invenstiranje u medijsku poslugu sada već dominantno tabloidnih oblika. Iako vrh vlasti nastoji da temu državnog udara sada prepusti svojoj programiranoj medijskoj propagandi, a da se sama kamuflira demokratskom retorikom, u kojoj čak nudu opoziciji mjesta u vladi, poručujemo da u Crnoj Gori nema stabilizacije političkih prilika ukoliko se ne sazna istina o stvarnom ili navodnom državnom udaru čija je objava na dan izbora doprinijela da partija Mila Đukanovića ostane na vlast", naglasio je Lekić.

Lekić je, zbog nastale situacije, naveo da očekuje adekvatan odnos međunarodnog faktora.

"Tražimo od njih da se uzdignu nad trenutnim interesima pa i onim geopolitičkog karaktera i da zauzmu stavove na bazi demokratskih načela koja primjenjuju u svojim zemljama. U protivnom međunarodne adrese će rizikovati određeno kompromitovanje ukoliko budu smatrale da državni udar na izborni dan, sve to bez epiloga pune istine, može biti osnov za legitimno formiranje vlade", zaključio je Lekić.

Bonus video: