Opozicija na sjednici SO Herceg Novi: Opštinski budžet odraz nemoći administracije

Tamara Vukašinović odbornica vladajućeg DPS je ocijenila da je sadašnja opštinska vlast koju čine DPS I Izbor, "nakon osvajanja vlasti krajem 2014. godine zatekla situaciju koju je bilo teško ispraviti"
72 pregleda 2 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.11.2016. 14:35h

U raspravi o završnom računu budžeta Opštine Herceg Novi za 2015. godinu, opozicioni odbornici, u nastavku 23. redovne sjednice SO, su ocijenili da je on potrošački.

"Budžet je odraz nemoći opštinske administracije", ustvrdio je Stevo Cvjetković odbornik SNP, istakavši da čak 94 odsto budžeta predstavlja operativni, što znači da je on prvenstveno potrošački. Smatra da je nedopustivo što SO nije razmatrala izvještaj o ostvarenju budžetu ovoj, kao ni predlog budžeta za 2017. godinu.

Uz konstataciju da je hercegnovska opština finasijski uništena, nezavisni odbornik Obrad Gojković, je naveo da je u prošloj godini naplaćeno četiri miliona manje od planom predviđene sume od građevinskih dozvola, ali da za plate u lokalnoj administraciji 800.000 eura više od budžetom planiranog iznosa "zbog partijskog i rođačkog zapošljavanja". Smatra da bi zbog neučinkovitosti vlasti i štete koju nanosi građanima, sadašnjem skupštinskom sastavu trebalo smanjiti mandat.

Milovan Baždar (URA) tvrdi da bi zbog nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava trebalo da reaguju inspekcije, naglasivši da su lokalne finansije tokom prethodne vlasti bile "održive i u stanju likvidnosti", a da su sada u padu.

Nezavisni odbornik Mirko Mustur podsjetio je da je raspodjela budžetskih sredstava za nevladin sektor, sport i kulturu izvršena tek u septembru i da pri tom nije "korišćen princip pravednosti", a Boris Seferović iz NOVE zamjera na nedovoljnim izdvajanjima za rad i aktivnosti mjesnih zajednica.

Danijela Đurović (SNP) je upozorila da ni odbornici niti građani, već dvije godine ne znaju, koje je koncesije Vlada odobrila u Herceg Novom, kao ni koliko je sredstava JP Morsko dobro "ubralo" sa teritorije Herceg Novog i proslijedilo opštini, kao ni za što su utrođena ta sredstva.

Tamara Vukašinović odbornica vladajućeg DPS je ocijenila da je sadašnja opštinska vlast koju čine DPS I Izbor, "nakon osvajanja vlasti krajem 2014. godine zatekla situaciju koju je bilo teško ispraviti". Njena partijska koleginica Sandra Požgaj optužila je prethodnu vlast da je "napumpavala" kapitalni budžet stavljajući u njega stavke koje mu ne pripadaju.

Predsjednik SO i odbornik SO Andrija Radman je naglasio da je završni račun za 2015. godinu produkt rada bivše vlasti, koje je aktuelna vlast morala da vrati i istakao da će rebalans budžeta za 2016. godinu prvi put biti u plusu.

Rebalans budžeta

Budžet za prošlu godinu bio je planiran na 14.550.000 eura, ali zbog slabije naplate naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, urađen njegov rebalans na 11,5 miliona eura.

Kompanija Azmont koja u Kumboru gradi luksuzni turistički rizort Portonovi prošle godine nije uplatila naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od 2,5 miliona eura.

Bonus video: