Bošnjaci dobili tri resora u Vladi

Husović potpredsjednik za regionalni razvoj, Kemal Purišić ministar poljoprivrede, Osman Nurković ministar rada
201 pregleda 289 komentar(a)
Rafet Husović, Bošnjačka stranka, Foto: Facebook
Rafet Husović, Bošnjačka stranka, Foto: Facebook
Ažurirano: 22.11.2016. 06:45h

Demokratska partija socijalista (DPS) pristala je da Bošnjačkoj stranci (BS) ustupi ministarstva poljoprivrede i rada i socijalnog staranja, u zamjenu za njenu podršku mandataru Dušku Markoviću (DPS).

Bošnjaci će takođe ponovo imati potpredsjedničko mjesto u vladi, koje će pokrivati Rafet Husović. On je i do sada bio formalno zadužen za regionalni razvoj, ali nije imao na raspolaganju poseban budžet.

Ovaj put Marković i njegove kolege iz DPS-a saglasile su se da Husović treba da dobije svoju “kasu”, kao što je BS tražio.

To je rezultat višednevnih pregovora DPS-a i BS-a, koji će ta manjinska partija verifikovati sjutra na sjednici Glavnog odbora u Rožajama.

BS je za ministra poljorpivrede planirao potpredsjednika Kemala Purišića, a za ministra rada Osmana Nurkovića.

Predsjedništvo BS ranije je utvrdilo platformu za pregovore sa DPS-om, o kojoj će se takođe izjasniti GO partije.

Član Presjedništva BS-a Adnan Muhović rekao je juče da se “zalagao i zalaže se, kao i dobar dio članova GO, da se razgovara i sa pozicijom i sa opozicijom”. “Da pokažemo na taj način autonomnost BS, a ako većina u GO odluči da se napravi koalicija sa DPS-om, svakako da ćemo to podržati iz razloga što nam je prioritet očuvanje jedinstva u stranci i uzimanje onih resora koji su od životnog značaja za naš narod i svakako za našu stranku, a to su ministarstvo poljoprivrede, zatim ministarstvo rada i socijalnog staranja i svakako regionalni razvoj, ali ovoga puta kao resor", kazao je Muhović Televiziji Vijesti.

On je indirektno potvrdio da je o tome već postignuta načelna saglasnost sa DPS-om.

“Smatram da jeste, i reći ću, prvi put, da je DPS sve uradio da na ovim parlamentarnim izborima “skine” treći mandat BS i zaista to će morati da ih košta ovoga puta”, rekao je Muhović.

Na GO BS predsjednik partije Rafet Husović, kako je najavio, obavijestiće kolege o svim ponudama koje su dobili nakon parlamentarnih izbora. Opozicija je manjinskim partijama ponudila mjesto mandatara, a zatim i da sami formiraju vladu.

Oni se, međutim, do juče nijesu izjašnjavali o toj ponudi. Muhović se, kako je juče rekao, nada da će na GO biti demonstrirano jedinstvo partije.

Albancima jedno ministarstvo, oni još pregovaraju o platformi

Iako su od Markovića tražili dva ministarstva i potpredsjednička za politički sistem, predstavnici koalicije “Albanci odlučno” će u novoj Vladi dobiti samo ministarstvo za ljudska i manjinska prava, saznaju “Vijesti” iz DPS-a. Albanci su to ministarstvo vodili u vrijeme kada je sa DPS-om u koaliciji bila Demokratska unija Albanaca (DUA), dok je u prošlom sazivu ministar bio Suad Numanović (DPS). Prema drugom izvoru iz albanske koalicije pregovarački tim još ništa nije dogovorio sa Markovićem. Sagovornik “Vijesti” uključen u pregovore kazao je da Albanci sa DPS-om još pregovraju o platformi i da nije bilo govora o raspodjeli funkcija.

“Nama je bitno da se prvo dogovorimo oko političkih prinicipa, jer u vladu ne ulazimo zbog fotelja. Pregovori imaju svoju dinamiku i do sada smo prešli pola platforme”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: