Blažić: Vrijeme će pokazati da li ćemo opet imati isti scenario, iste reditelje i iste glumce

"Ali svakako bi poželjno bilo da se Vlada formira što prije, i da iz ovog "prelaznog" stanja stare pređe u Vladu punih kapaciteta“, rekao je Blažić
171 pregleda 20 komentar(a)
Đorđe Blažić, Foto: Arhiva Vijesti
Đorđe Blažić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.11.2016. 11:45h

Svi politički subjekti u Crnoj Gori trebalo bi da pokažu veći stepen odgovornosti kada je u pitanju formiranje Vlade, ocijenio je profesor Đorđije Blažić, dodajući da je to uslov svih uslova.

Blažić je agenciji Mina kazao da će kašnjenje u formiranju Vlade sigurno usporiti dinamiku izvršenja obaveza državnih organa.

"Ali svakako bi poželjno bilo da se Vlada formira što prije, i da iz ovog "prelaznog" stanja stare pređe u Vladu punih kapaciteta“, rekao je Blažić.

Na pitanje kada bi, po njegovom mišljenju, mogla biti formirana nova Vlada, s obzirom na uslove koje, prema navodima medija, postavljaju partije manjina, on je odgovorio da nije čudno da se takve stvari dešavaju u „partitokratsko-oligarhijskom sistemu vladanja“.

"Kada imamo partitokratsko-oligarhijski sistem vladanja u državi, onda nije čudo što se takve stvari dešavaju i postaju pozornica političkih trgovina i interesa uskog kruga ljudi, ne sa ciljem ostvarivanja javnog, već ličnih interesa pojedinaca“, kazao je Blažić.

Prema njegovim riječima, tako je bilo u posljednjih 26 godina, i takva pojava se nastavalja „i trajaće sve dok ne dođu neki novi, mladi, obrazovani ljudi koji će svoju budućnost zasnivati na opštem interesu svih građana, a ne na pojedinačnim interesima umišljenih i vječitih partijskih oligahija“.

"To je jasno svakome ko hoće realno da sagleda stanje društvenih odnosa u našoj zemlji, ali jedino nije i nikada neće biti jasno onima koji su instalirali takav sistem i politiku, kao javnu i nadasve časnu djelatnost, pretvorili u sredstvo ostvarivnja ličnih interesa, liječenja kompleksa vlasti i neostvarenih profesionalnih autoriteta“, rekao je Blažić.

Kako je naveo, drugo važno pitanje je da li će Crna Gora i ovog puta, kao svaki put od sticanja nezavisnosti, ponovo imati nezakonitu Vladu. „Odnosno da li će crnogorski "ustavobranitelji" i "vladaoci prava" i ovog puta pokazati svoje pravo lice, kako oni koji su dobili mandat za sastav, tako i oni koji sjede u parlamentu i odlučuju o izboru vlade“.

"Upravo takvi vladaoci prava, koji nijesu u stanju da makar jedanput izaberu legalnu vladu, vode ovu državu, zagovornici su vladavine prava, a pravo i legalitet im služi samo kada je u duhu njihovih ličnih ili grupnih interesa“, smatra Blažić.

On je dodao da će vrijeme brzo pokazati „da li ćemo opet imati isti scenario, iste reditelje i iste glumce“.

"Da li ćemo ponovo birati "resorne" ministre iako nema tih ministarstava, da li nećemo birati ministre resornih ministarstva koja postoje u trenutku izbora nove Vlade i slične pojave, da li ćemo birati jedog ministra za dva ministarstva i tome slično, odnosno - da li će i dalje unižavati pravni sistem koji su sami kreirali i institucije koje su sami stvarali“, precizirao je Blažić.

Na pitanje da li smatra da bi svi politički subjekti trebalo da pokažu veći stepen odgovornosti kada je u pitanju formiranje Vlade, on je kazao da je to „uslov svih uslova“.

"Samo promjena svijesti u smjeru pravilnog shvatanja uloge politike u društvu i predstavnika građana u vlasti može donijeti prosperitet našoj državi, a iskreno se nadam da ti procesi počinju pojavom novih partija sa mladim perspektivnim ljudima kojima je očiglegno previše slušanja demagogije i politikanstva a premalo društveno korisnog rada u interesu svih građana, što i jeste funkcija politike i državnih institucija“, naveo je Blažić.

On je kazao da je očigledno da su lični, odnosno partijski interesi ponovo stavljeni ispred javnog.

"To je toliko očigledno da više ni oni koji nijesu željeli, niti im jeodgovaralo da to vide, sada vide, a vidjeli su i ranije samo su ćutali“, zaključio je Blažić.

Bonus video: