Ultimatum Albanske koalicije DPS-u: Bez tri funkcije ne ulaze u vladu

Predstavnici koalicije koju čini Forca, Albanska alternativa (AA) i Demokratska unija Albanaca (DUA) traže mjesto potpredsjednika vlade i ministra za ljudska i manjinska prava ili ministra turizma
102 pregleda 161 komentar(a)
Albanci odlučno, Foto: Boris Pejović
Albanci odlučno, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2016. 06:36h

Predstavnici koalicije "Albanci odlučno" neće ulaziti u postizborne saveze sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), ukoliko ne dobiju najmanje dva mjesta u vladi i mjesto potpredsjednika Skupštine, saznaju "Vijesti".

Predstavnici koalicije koju čini Forca, Albanska alternativa (AA) i Demokratska unija Albanaca (DUA) traže mjesto potpredsjednika vlade i ministra za ljudska i manjinska prava ili ministra turizma. Sagovornik “Vijesti” uključen u pregovore tvrdi da je predstavnicima DPS-a poručeno da koalicija “Albanci odlučno” želi da bude u vladi, "ali ne po svaku cijenu".

"Preduslov za dogovor sa DPS-om su najmanje dva predstavnika Albanaca u vladi. Mislimo da Albanci, Bošnjaci i Hrvati treba da imaju po jednog potpredsjednika i da naša koalicija dobije jedno ministarstvo. To je linija ispod koje nećemo ići, po cijenu da ne budemo dio vladajuće većine", kazao je sagovornik "Vijesti".

Predstavnici albanske koalicije imali su zvaničan susret sa Duškom Markovićem nakon što ga je DPS predložila za mandatara, dok je u neformalnim razgovorima sa predstavnicima DPS-a rečeno da Albanci neće biti dio vlasti ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispoštuju.

Iz DPS-a je "Vijestima" nezvanično rečeno da očekuju dogovor sa Albancima ali da se "mora naći mjera u njihovim zahtjevima". Iz albanske koalicije tvrde da bi ulazak u savez sa vladajućom partijom bez mjesta u izvršnoj vlasti "bio ravan političkom samoubistvu".

"Zbog podrške vladi bez ministarskih mjesta, značajan broj naših glasača je bojkotovao izbore. Zato ćemo biti faktor u vlasti ili ostati neutralni. Tu nema kompromisa. Koalicija ima sporazum tri partije, prema kojoj se sve odluke donose koncenzusom", kazao je on.

Bošnjačka stranka (BS) odložila je sjednicu Glavnog odbora na kojoj je trebalo da se izjasni o postizbornoj koaliciji sa DPS-om, jer je odbijen njihov zahtjev za tri resora u vladi. Bošnjaci su tražili mjesto potpredsjednika vlade za regionalni razvoj, kao i ministarstva poljoprivrede i socijalnog rada.

Da bi bio izabran za premijera, Markoviću je osim glasova 36 poslanika DPS-a i dva predstavnika Socijaldemokrata, potrebna podrška i dva poslanika BS i jednog iz Hrvatske građanske inicijative (HGI). S obzirom da su politički predstavnici Hrvata najavili podršku Markoviću, nova vlada mogla bi biti izabrana i bez glasova Albanaca.

Manjinama dvaput više nego SD-u

Komentarišući medijske napise da bi partija Socijaldemokrate mogla dobiti mjesto potpredsjednika Vlade, ministra saobraćaja i predsjednika parelamenta, sagovornik “Vijesti” kazao je da manjine u tom slučaju moraju imati dvaput više mjesta u izvršnoj vlasti.

Predstavnici opozicije ranije su ponudili manjninskim strankama da same formiraju Vladu.

"Odbiti ponudu opozicije da manjine same formiraju vlast, a prihvatiti samo formalno učešće u vlasti, ravno je samoubistvu. Bošnjaci i Albanci su izgubili najviše na ovim izborima, a na našu štetu ojačao je DPS", kazao je sagovornik "Vijesti".

Bonus video: