Vujović: Izbori produbili političku krizu u državi

"Atmosfera državnog udara i terorističih napada je obilježila izborni dan zbog čega nije moglo biti elementarnih preduslova za slobodno izjašnjavanje građana. Zato SDP, kao ni ostala opozicija, izborne rezultate ne može prihvatiti kao vjerodostojan iskaz volje građana, rekao je Vujović
56 pregleda 5 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: SDP
Ivan Vujović, Foto: SDP
Ažurirano: 11.11.2016. 12:26h

Međunarodni sekretar SDP-a Ivan Vujović učestvovao je u periodu od 8-9. novembra u Briselu, na redovnom godišnjem sastanku predstavnika socijaldemokratskih partija koji je održan u organizaciji Grupe Socijaldemokrata u Evropskom Parlamentu, druge po snazi političke grupacije na nivou EU, saopšteo je iz ove partije.

Teme sastanka su bile posvećene diskusiji o političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu i osvrtu na ekonomsko socijalna pitanja u regionu, a predsjedavao je potpredsjenik Grupe Socijaldemokrata u EP Knut Flankeštajn, dok su prisustvovali i drugi poslanici EP iz ove parlamentarne grupe.

Vujović je tokom diskusije iznio stavove SDP o neophodnosti intenziviranja procesa evropskih integracija koje mogu biti najbolji kohezioni elemenat društava na Zapadnom Balkanu.

On je ukazao na cinjenicu da su nedavni parlamentarni izbori u Crnoj Gori, zbog brojnih ponovljenih neregularnosti, produbili političku krizu u državi.

"Atmosfera državnog udara i terorističih napada je obilježila izborni dan zbog čega nije moglo biti elementarnih preduslova za slobodno izjašnjavanje građana. Zato SDP, kao ni ostala opozicija, izborne rezultate ne može prihvatiti kao vjerodostojan iskaz volje građana, rekao je Vujović.

On je ukazao da ne postoji sličan slučaj, čak ni u polukonsolidovanim demokratijama, a ne u demokratijama EU i NATO kojima težimo, da se slobodni izbori mogu održati u uslovima proglašenog državnog udara na sam izborni dan.

Iz SDP-a je saopšteno da je Vujović podsjetio evropske parlamentarce na presudan doprinos koji je SDP, kao autentična evropska politička snaga, davala u stabilizovanju političke klime u mnogim prilikama do sada i ukazao da će SDP isto činiti i ovoga puta.

Vujović se tokom posjete Briselu sastao i sa kopredsjedavajućom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje crnogorskog i Evropskog parlamenta Analizom Dods.

Vujović je prenio Dods stavove SDP o političkoj situaciji u Crnoj Gori nakon završenih parlamentarnih izbora i odnosa opozicije prema rezultatima i ambijentu koji nije mogao obezbijediti slobodne i fer izbore.

Vujović je posebno naglasio značaj skore formalizacije članstva Crne Gore u NATO, što će biti podsticaj punoj demokratizaciji i dekriminalizaciji crnogorskog društva.

"SDP je partija koja je vrjednosno posvećena i EU i NATO i to svojim konkretnim demokratskim djelovanjem pokazuje. S druge strane u Crnoj Gori postoje i verbalistički zagovornici integracija čije je djelovanje na unutrašnjem političkom planu temeljno suprotstavljeno suštini ovih procesa, čime nažalost doprinose izvjesnoj kompromitaciji ovih strateških državnih ciljeva", rekao je na kraju Vujović

Bonus video: