Lekić: Vujanović častio partiju mandatarom bez pravne osnove

"Zbog navedenih prekršaja, a i zbog blamaže države, Vujanovićev čin treba hitno procesuirati na Ustavnom sudu", smatra Lekić
43 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.11.2016. 17:20h

Javno saopštena izjava Vujanovića da je dao mandat Dušku Markoviću, prije utvđivanja vladine, odnosno parlamentarne većine je suprotna osnovnim načelim demokratije. Takva odluka je ne samo skandalozna i politički neodrživa, već čini i državu neozbiljnom, smatra predsjednik Demosa Miodrag Lekić

On u saopštenju navodi da je Vujanović "častio svoju partiju mandatarom nemajući pravne i političke osnove da to čini".

"Ustavnu odredbu - da Predsjednik predlaže mandatara za sastav vlade nakon razgovora sa prestavnicim političkih partija – Vujanović tumači i kao svoje pravo da nagrađuje svoju partiju i pojedinca bez ključne pretpostavke a to je konstituisanje parlamentarne većine koja podržava mandatara i vladu. Vujanović drsko obmanjuje javnost da ima pravo da odredi mandatara iz partije koja je osvojila najviše glasova na izborima. Mnogo je primjera u demokratskim državama da stranka koja je osvojila najviše glasova ne dobije mandatara niti može da sastaviti vladu bez utvđene većine koja bi je podržala. ( Nedavno u Španiji šef države nije davao mandata partiji koja je osovojila najviše glasova zbog nepostojanja parlamentarne većine. U Srbiji partija Srpskih radikala nikada nije dobila mandatara iako je dva puta 2007 i 2008 na izborima osvajala najviše glasova.) Zato demokratski predsjednici država nakon održanih izbora, a u uslovima nedogovrene parlamentarne većine, održavaju više krugova konsulatacija sve dok se od strane partija zvanično ne saopšti postignut dogovor o parlamentarnoj većini koja bi podržala vladu. Demokratska praksa takođe pokazuje da ukoliko do dogovora o većini ne dođe predsjednik raspisuje nove izbore. Zato odluka o određivanju mandatara prije nego što manjine donesu odluku koga podržavaju između - četiri opoziciona subjekta koji su osvojili 39 mandata i DPS (35 mandata) sa dva partnera ukupno 38 mandata – stavlja Vujanović ne samo i ponovo u status poslušnika partije već ovoga puta i u položaj direktnog uzurpatora ustavno – demokratskih normi", navodi Lekić.

On dodaje da "zbog navedenih prekršaja, a i zbog blamaže države", Vujanovićev čin treba hitno procesuirati na Ustavnom sudu.

"Očigledno je da Vujanovićeva uzurpacija nadležnosti ima za cilj novi i nedopustiv pritisak na manjine, zapravo novu manifestaciju politike svršenog čina. Očekujem da će Evropska unija reagovati na ovaj čin eklatantnog uzurpiranja demokrtskih principa, sve to nakon izbora održanih, kao što se šire zna, u problematičnim uslovima, a na dan objavljenog državnog udara", zaključuje lider Demosa.

Bonus video: