Lekić: Vujanović ne poštuje ili ne poznaje procedure

"Pošto su partije manjinskih naroda i zvanično objavile da sastavljaju platforme za pregovore i da još nisu odlučivale na svojim organima o koalicionom partneru, nije jasno kako će Vujanović bez javno definisane parlamentarne većine odrediti mandatara u srijedu"
37 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.11.2016. 11:55h

Izjava Filipa Vujanovića da će u srijedu objaviti ime mandatara je u namanju ruku državno i individualno neozbiljna, a sa mogućim političkim posledicama, saopštio je lider Demosa Miodrag Lekić

On je komentarisao izjavu Vujanovića koji je rekao da se vlada mora što prije formirati, i zbog spoljno politčkih interesa države, ali prije svega zbog unapređenja ekonomije i standarda građana.

"Zato ja ne smijem da odlažem konsultacije ili da ih imam više dana. Ja ću srijedu posvetiti tom sastanku sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, i istog dana predložiti mandatara", rekao je Vujanović.

Lekić smatra da sve dok partije manjinskih naroda ne odluče na svojim organima o koalicionom partneru za sastavljanje vlade da još uvjek nema utvrđene parlamentarne većine koja je uslov za određivanje mandatara vlade.

"Pošto su partije manjinskih naroda i zvanično objavile da sastavljaju platforme za pregovore i da još nisu odlučivale na svojim organima o koalicionom partneru, nije jasno kako će Vujanović bez javno definisane parlamentarne većine odrediti mandatara u srijedu".

Dodaje da objašnjenja za ovu "konfuznu situaciju mogu se naći u tri mogućnosti".

"Prva, da Vujanović još nije dobio preciznu instrukciju od svojih partijskih šefova što da radi i što da izjavljuje povodom ove ozbiljne teme. Druga, da najava srijede kao dana objavljivanja mandatara, dakle prije regularnih odluka partija manjinskih naroda, predstavlja nove političke, očigledno nedemokratske, pa i uvredljive pritiske na manjine. I treća, manje vjerovatna, da Vujanović i nakon trećeg mandata nije još samostalno savladao materiju zakonskog imenovanja mandatara za sastav vlade", zaključio je Lekić.

Bonus video: