Lekić i Rakčević sa predstavnicima BS: Ne postoji prepreka za formiranje vlade

Šahmanović, koji je gradonačelnik Plava, i Muhović (predsjednik SO Petnjica) najavili su da će uoči skore sjednice Glavnog obora BS, tražiti od predsjednika BS Rafeta Husovića da obavi zvanične razgovore sa čelnicima opozicije
63 pregleda 148 komentar(a)
Žarko Rakčević, Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Žarko Rakčević, Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.11.2016. 18:45h

Predsjednici Demosa i Građanskog pokreta URA Miodrag Lekić i Žarko Rakčević razgovarali su danas o formiranju nove vlade sa članovima Glavnog odbora Bošnjačke stranke Orhanom Šahmanovićem, Adnanom Muhovićem, Mirzom Medunjaninom i Ervinom Durakovićem.

"Polazeći od zajedničke želje za mirnim promjenama, građanskoj i evropskoj Crnoj Gori, zajednički je stav da ne postoji nijedna prepreka za formiranje vlade koja bi bila proizvod dogovora Bošnjačke i drugih manjinskih stranaka sa građanskom opozicijom. Na višesatnom sastanku u Podgorici je konstatovano da Crnoj Gori treba odgovorna, transparentna i kontrolisana vlada koja će zaustaviti ekonomsko-socijalno posrtanje i kriminalizaciju Crne Gore i pripremiti prve slobodne izbore koje će odraziti istinsku volju građana Crne Gore. Razmatrani su razni modaliteti mogućeg formiranja Vlade", navodi se u saopštenju.

Šahmanović, koji je gradonačelnik Plava, i Muhović (predsjednik SO Petnjica) najavili su da će uoči skore sjednice Glavnog obora BS, tražiti od predsjednika BS Rafeta Husovića da obavi zvanične razgovore sa čelnicima opozicije, te da predmet odlučivanja na Glavnom odboru BS budu i ponuda opozicije i ponuda DPS-a.

"Pored činjenica da je DPS i pored svih zloupotreba, pritisaka, ucjena, kupovine glasova, stvaranja skandalozne atmosfere vanrednog stanja i širenja straha, sa svojim partnerima iz LP i SD imao 7.500 glasova manje od ukupne opozicije, istaknuto je da su žrtve takvih mahinacija DPS-a podjednako i opozicija i manjinske stranke. Bez obzira na neregularne izbore, ostaje činjenica da je DPS osvojio 36, a opozicija 39 mandata. Predstavnici BS su ukazali da je najprirodnije da se razgovara i ozbiljno razmotri ponuda predstavnika građanske opozicije, koji su u najtežim vremenima 90-tih branili manjinske narode od DPS-a i nacionalističke politike koju je DPS tada zastupao. Muhović je naglasio da DPS ne poštuje dosadašnji koalicioni sporazum sa BS na državnom, a naročito sporazume na lokalnom nivou, s posebnim akcentom na Petnjicu, Bijelo Polje, Podgoricu, Bar i druge opštine. On je dodao da je to dovoljan razlog za preispitivanje koalicionih odnosa i na državnom i na loklanom nivou i razmišljanje o formiranju postizborne koalicije sa opozicijom na iskrenim partnerskim osnovama", piše u saopštenju.

Navodi se da će komunikacija građanske opozicije sa predstavnicima BS biti nastavljena.

Bonus video: