Marković: Nije bilo riječi o kadrovskim rješenjima

Marković je novinarima, nakon sastanka sa predstavnicima SD-a, Hrvatske građanske inicijative (HGI) i koalicije Albanci odlučno, rekao da razgovori još nijesu završeni, ali da je zadovoljan
38 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.11.2016. 19:31h

Kandidat Demokratske partije socijalista za mandatara, Duško Marković, završio je danas prve konsultacije sa predstavnicima manjinskih partija i Socijaldemokratama (SD), na kojima, kako je kazao, nije bilo riječi o kadrovskim rješenjima.

Marković je novinarima, nakon sastanka sa predstavnicima SD-a, Hrvatske građanske inicijative (HGI) i koalicije Albanci odlučno, rekao da razgovori još nijesu završeni, ali da je zadovoljan.

"Nije bilo riječi o kadrovskim rješenjima, samo o političkim principima, dogovoru oko zajedničkog koalicionog nastupa i formiranja vlasti nakon ovih izbora. Ostalo ide kada se za to steknu zakonski uslovi", rekao je Marković, dodajući da će to biti kad predsjednik države zvanično predloži mandatara.

On nije mohao da precizira kada će se to desti, navodeći da to zavisi od predsjednika.

Lider SD-a, Ivan Brajović, kazao je da su u toj partiji zadovoljni sastankom sa Markovićem, na kojem su, kako je naveo, pričali o programskim i političkim prioritetima, prenosi Antena M.

"Ovo nije razgovor sa budućim mandatarom, nego sastanak radnih grupa političkih partija razgovor. Marković će biti mandatar kad dobije mandat od predsjednika države“, precizirao je Brajović.

On je kazao da je na sastanku iskazana obostrana spremnost za konstituisanje zakonodavne i izvršne vlasti.

„Ocijenili smo da to treba uraditi što prije, jer Crna Gora nema mnogo vremena za gubljenje“, rekao je Brajović.

On je kazao da je razgovor sa Markovićem „dominantno bio oslonjen na priču o programu i političkim prioritetima“, i dodao da je uvjeren da se neće dugo čekati na formiranje vlasti.

Na pitanje da li u SD već imaju platformu sa kojom će nastupiti kad dođe do priče o kadrovskim rješenjima, Brajović je rekao da je to „politički subjekt sa kojim svako zna na čemu je“.

Nosilac liste HGI Adrijan Vuksanović kazao je da je današnji sastanak tek prvi, i da se razgovori nastavljaju.

"Zadovoljni smo zasad. Razgovarali smo o načelnim stvarima", rekao je Vuksanović.

Na pitanje da li očekuje mjesto u novoj Vladi ili nešto drugo, Vuksanović je kazao da će tek razgovarati o detaljima.

Predstavnik koalicije Albanci odlučno, Nazif Cungu, je u izjavi za portal Antena M rekao da će nastaviti konsultacije nakon što predsjednik Crne Gore zvanično predloži mandatara.

"Danas je bila prva runda, zadovoljni smo sa razgovorima, nastavićemo i dalje razgovore sa ostalim manjinskim partijama. U toku je priprema zajedničke platforme i pojedinačnih sporazuma. Sve bi trebalo da usaglase prvo manjinske partije, a poslije i sa DPS-om", rekao je Cungu.

DPS: Postignuta visoka saglasnost o ključnim principima i programskim prioritetima

Demokratska partija socijalista (DPS) postigla je na sastancima sa Socijaldemokratama (SD) i manjinskim partijama visoku saglasnost o ključnim principima i programskim prioritetima u radu nove Vlade, saopšteno je danas iz DPS.

Kako je saopšteno iz DPS-a, delegacija te partije, predvođena zamjenikom predsjednika, Duškom Markovićem, razgovarala je sa predstavnicima Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Koalicije "Albanci odlučno" i SD-om o programskim principima za konstituisanje parlamentarne većine i nove izvršne vlasti.

"Tokom ovih sastanaka postignuta je visoka saglasnost o ključnim principima i programskim prioritetima u radu nove Vlade. Izražena je puna spremnost za nastavak saradnje u tom pravcu, sa jasnim opredjeljenjem svih učesnika razgovora da formiranje parlamentarne većine i buduće Vlade treba da bude okončano u što kraćem roku", kaže se u saopštenju.

Stranački predstavnici usaglasili su se, kako se navodi, da će nastavak razgovora i definisanje konkretnih rješenja, uslijediti nakon što predsjednik države, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, obavi političke konsultacije i povjeri mandat za sastavljanje Vlade.

Bonus video: