DOSTAVIO "KRAĆI OSVRT"

Kraj mandata: Pejović Vladi položio račune

Na pitanje da li je izvještaj dostavio opoziciji, Pejović je odgovorio odrečno, navodeći da su u njemu podaci zaštićeni stepenom tajnosti
153 pregleda 8 komentar(a)
Budimir Mugoša, Boris Marić, Milorad Vujović, Foto: Savo Prelević
Budimir Mugoša, Boris Marić, Milorad Vujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.11.2016. 06:53h

Mandat opozicionih kontrolora i savjetnika u Vladi , među kojima i generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost ( ANB) istekao je juče objavom rezultata izbora u “Službenom listu”, što je Vlada verifikovala na elektronskoj sjednici.

Vlada će ta rješenja usvojiti na sjednici u četvrtak, potvrđeno je “Vijestima”. 

Generalni inspektor ANB-a Gojko Pejović  potvrdio je da mu je juče istekao mandat, ali je rekao da će ići na posao dok ne dobije rješenje.

On je “Vijestima” kazao da je “kraći osvrt” na ono što je radio prethodnih mjeseci dostavio Vladi koja ga je imenovala i direktoru ANB-a Dejanu Peruničiću, na šta ga obavezuje zakon o ANB-u.

Na pitanje da li je izvještaj dostavio opoziciji, Pejović je odgovorio odrečno, navodeći da su u njemu podaci zaštićeni stepenom tajnosti.

“Ako ih bude interesovalo šta piše u njemu, mogu da traže preko Odbora za bezbjednost”, rekao je.

Pejović je ranije zamjerio poslanicima u Odboru za bezbjednost koji kontroliše i ANB,  što nikada  nijesu pozvali generalnog inspektora ANB-a, uključujući i njegovu prethodnicu Goranku Serhatlić. 

Nakon što Vlada verfikuje kraj mandata Pejoviću, Serhatlićeva se vraća na staro mjesto do isteka mandata.

Posebnim zakonom, odnosno leks specijalisom, na osnovu koga su opozicioni kontrolori Vlade izbornog povjerenja preuzeli te pozicije, propisano je da njihov angažman prestaje danom utvrđivanja konačnih izbora. 

To se, međutim, ne odnosi i na ministre kojima mandat traje do izbora nove vlade.

Na tim pozicijama ostaju Raško Konjević  (Ministarsvo finansija) Goran Danilović (MUP), Boris Marić (Ministarstvo rada i socijalnog staranja),  Budimir Mugoša (Ministarstsvo poljoprivrede) i vicepremijer Milorad Vujović.

Oni su u Vladu ušli kao predstavnici Demosa i SDP-a, dok je URA ranije povukla svoje kadrove pošto je DPS prekršio Sporazum o slobodnim izborima   izglasavanjem ugovora sa A2A. Kontrolore opozicije na lokalnom nivou razrešavaju gradonačelnici.

Preporučujemo za Vas