Ambasador Hrvatske podržao smjenu predsjednice HGI?

Sukob u Hrvatskoj građanskoj inicijativi tinja odavno, Vučinović zahladila odnose sa hrvatskim diplomatom
5075 pregleda 5 komentar(a)
Deković, Vučinović i Vuksanović, Foto: DUX Radio
Deković, Vučinović i Vuksanović, Foto: DUX Radio

Sukob u vrhu Hrvatske građanske inicijative (HGI), koji je rezultirao izglasavanjem nepovjerenja predsjednici Mariji Vučinović, tinja duže vrijeme, a u njegovo rješavanje uključio se i ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, saznaju “Vijesti”.

Središnji odbor HGI izglasao je nepovjerenje Vučinović, a član predsjedništva Josip Gržetić izabran je za vršioca dužnosti predsjednika do vanrednog Sabora stranke.

Sagovornik “Vijesti”, koji je želio da ostane anoniman, tvrdi da je Vučinovićeva zahladila odnose sa hrvatskim diplomatom u Crnoj Gori. Grubišić slovi za bliskog poslaniku HGI Adrijanu Vuksanoviću i članu Predsjedništva HGI i predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimiru Dekoviću. Ambasador se često može vidjeti sa njima u zvaničnim i privatnim skupovima u Crnoj Gori i u Hrvatskoj.

Sukob Vučinovićke i njena dva najbliža bio je primjetan po hladnom odnosu na svečanosti povodom Tripundana u Kotoru, a tadašnja predsjednica je odbila poziv za zajednički ručak sa njima i drugim gostima vjerske proslave u organizaciji Kotorske biskupije.

Sagovornik “Vijesti” iz vrha HGI podsjeća i na to da su politički stavovi Dekovića i Vuksanovića mnogo radikalniji od onih koje je baštinila Vučinović. On tvrdi da je to igralo ulogu u dobijanju podrške predstavnika zvaničnog Zagreba u Crnoj Gori.

“Postoje indicije da je Dekoviću i Vuksanoviću smetala pretjerano građanska orijentacija Vučinovićeve. Njih dvojica su mnogo desnije - poslanik je veliki ljubitelj lika i djela pjevača Marka Perkovića Tomsona, a Deković je svojevremeno dovodio u Tivat kontroverznog Josipa Pečarića koji kaže da pozdrav “Za dom spremni” nije problematičan, kako bi dao javnu podršku HGI”, navodi sagovornik “Vijesti”.

On tvrdi da Deković želi da ima kontrolu nad finansijama u Hrvatskom nacionalnom vijeću i u HGI, čemu se Vučinovićeva usprotivila odbijajući da se pare iz stranačke kase troše na nešto što ne dozvoljava Zakon o finansiranju političkih partija.

Sukoba između njih troje je bilo i oko kandidovanja Bokeljske mornarice za nematerijalno kulturno dobro kod UNESCO-a, jer je Vučinović smatrala da je dovoljno da kandidaturu podnese Crna Gora i da u tekstu piše da Bokeljsku mornaricu baštine Hrvati koji žive u Crnoj Gori.

Deković i Vuksanović su insistirali da kandidatura kod UNESCO-a mora biti u najmanju ruku zajednička sa zvaničnim Zagrebom.

“U HGI su ostali samo grabljivci koji su zloupotrebljavali politički položaj i gramzivo prebacivali novac iz državnih i partijskih fondova u svoje džepove. Morao se ovakav sukob oko plijena između njih prije ili kasnije dogoditi”, kazao je “Vijestima” bivši visoki funkcioner HGI Mato Marović koga je Vučinovićka smjenila iz rukovodstva i članstva te partije.

Bivši funkcioner HGI, a sada član rukovodstva opozicione Tivatske akcije Miomir Abović ne isključuje mogućnost da je do rascjepa u vrhu HGI došlo zbog mnogo ozbiljnijih razloga nego što je to sukob oko gazdovanja stranačkim novcem.

“Moja pretpostavka, sa dopuštenjem da nisam u pravu, je da je ovo prvi konkretni potez premijera Duška Markovića protiv predsjednika države Mila Đukanovića.

Svojevrsni probni balon Markovićeve političke snage. Vučinovićka je tvrdi Đukanovićev pristalica, a Deković i Vuksanović se prebacuju na stranu tzv. “zdravog” krila DPS-a ne bi li i u budućnosti ostali u sedlu. Marković pokušava da preuzme jednu satelitsku stranku i, što je najvažnije, jednog poslanika vladajuće koalicije koji mu zlata može valjati u nekom potencijalnom izglasavanju nepovjerenja Đukanoviću u Skupštini Crne Gore”, kazao je Abović. Vučinović: Opstruirali su mi svaku inicijativu

Vučinović tvrdi da joj nije neočekivana odluka Središnjeg odbora, navodeći da je taj stranački organ mjesecima opstruirao svaku njenu inicijativu, a pojedini članovi pokazivali nerazumijevanje.

Ona je za “Vijesti” kazala da će javnost blagovremeno obavijestiti o daljim potezima. Vučinović nije željela da komentariše sjednicu Središnjeg odbora na kojoj je smijenjena.

“Želim podsjetiti javnost je da sam na čelo HGI stupila 2004. godine, u trenutku kada se niko od tadašnjeg sastava naše političke stranke nije htio prihvatiti funkcije predsjednika. Na toj funkciji, sve do prije nekoliko dana strpljivo i odgovorno, radila sam na ostvarivanju programskih ciljeva HGI. Često na vjetrometini društvenih zbivanja, na brojnim iskušenjima i odlukama koje su imale značajne implikacije, pokušavala sam, nadam se i uspijevala, da ostanem dosljedna programu stranke i očuvanju identiteta hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori. Dakle, slijedeći programska opredjeljenja stranke koja se tiču interesa na državnom nivou odlučili smo se na koaliciju koja Crnu Goru vodi ka EU i NATO savezu”, kazala je Vučinović.

Ona je podsjetila da su, u dijelu političkog programa koji se tiče kulture i običaja hrvatskog naroda, Hrvati po prvi put upisani u definiciju Bokeljske mornarice kao nematerijalne kulturne baštine Crne Gore za koju je UNESCO prihvatio Nominacioni dosije.

“To je samo dio uspjeha koje je HGI postigao kroz svoje političko dijelovanje na čelu sa mnom kao lidera političke stranke”, kazala je Vučinović.

Bonus video: