Brajović: SAD moraju ostati prisutne u regionu

"Jasno smo trasirali put kojim želimo da idemo. Odredili smo ciljeve kojima težimo – članstvo u NATO i EU. Ostvarili smo vidljivi napredak za trinaest godina od obnove državnosti"
507 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me

Države Zapadnog Balkana uz podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU), moraju institucionalno i ekonomski ojačati kao bi razvili instrumente za odvraćanje i odbranu od negativnog uticaja pojedinih država koje ne dijele iste vrijednosti, smatra predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Brajović je u Vašingtonu na panelu "Zapadni Balkan: Kako prevazići prepreke na putu do EU", rekao da Crna Gora nikada nije imala dileme kojem sistemu vrijednosti pripada.

"Jasno smo trasirali put kojim želimo da idemo. Odredili smo ciljeve kojima težimo – članstvo u NATO i EU. Ostvarili smo vidljivi napredak za trinaest godina od obnove državnosti", rekao je Brajović.

On je kazao da je Crna Gora od svih država kandidata najviše odmakla u pregovorima i da očekuje da postanemo prva sljedeća članica EU.

Brajović je ocijenio da zemlje Zapadnog Balkana uz podršku SAD i EU, moraju institucionalno i ekonomski ojačati kao bi razvili instrumente za odvraćanje i odbranu od negativnog uticaja pojedinih država koje ne dijele iste vrijednosti.

"SAD moraju ostati prisutne u regionu - ne da rješavaju probleme umjesto nas, već da pokažu da su zainteresovane za budućnost regiona u EU i NATO, gdje sve države Zapadnog Balkana prirodno pripadaju", rekao je Brajović.

Brajović i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović učestvovali su na 67. nacionalnom molitvenom doručku koji se tradicionalno održava uz učešće predsjednika SAD, a na kome je ove godine učestvovao veliki broj američkih i svjetskih zvaničnika.

Navodi se da je Brajović u posebnim sastancima sa članicom Kongresa Šili Pingre i kongresmenom Majkom Galagerom naglasio značaj američko-crnogorskog partnerstva i daljeg jačanja prijateljskih odnosa i saradnje između dvije zemlje posebno na ekonomskom planu.

Pingre je, kako su naveli iz Skupštine, istakla da Crna Gora ima snažnu podršku u Kongresu da istraje u jačanju demokratije, kao i na svom putu do članstva u EU.

Galager koji je član delegacije Kongresa pri PS NATO, naglasio je značaj daljeg jačanja evroatlantskog partnerstva, koje on snažno podržava.

Brajović je na okruglom stolu sa višim ekspertima Atlantskog savjeta kojim je predsjedavao izvršni potpredsjednik te organizacije Dejmon Vilson, istakao posvećenost Crne Gore evroatlantskim vrijednostima i činjenicu da je država djelovanjem pokazala da je pouzdan i kredibilan partner.

"Nagalašavajući važnost daljeg proširenja EU predstavio je napredak Crne Gore u procesu evropske integracije pri čemu je kazao da se naša država već ponaša kao članica Unije, imajući u vidu potpunu usaglašenost naše vanjske politike sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU", navodi se u saopštenju.

Bonus video: