Izbori u Andrijevici bi mogli biti poništeni

Eventualno ponavljanje izbora u Andrijevici prema tumačenjima analitičara moglo bi imati implikacije i na državnom nivou, jer bi se opozicija mogla usmjeriti na ustupanje glasova za državni parlament Demokratama CG kojima je za deveti mandat falilo samo desetak-petnaest glasova
196 pregleda 14 komentar(a)
Andrijevica, Foto: Pozitivna Crna Gora
Andrijevica, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 19.10.2016. 12:01h

Izbori na području opštine Andrijevica, i lokalni i parlamentarni, mogli bi biti poništeni u potupnosti zbog nepravilnosti na koje je ukazano iz Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije u ovom gradu.

Pema riječima predsjednika lokalnog odbora ove partije Gorana Stojanovića prvi razlog je taj što su se na skoro svim glasačkim mjestima listići i za lokalne i za parlamentarne izbore ubacivali u istu kutiju.

"Osim biračkog mjesta broj jedan Andrijevica, na svih drugih 22 biračkih mjesta bila je po samo jedna kutija, što je nedozvoljeno", rekao je Stojanović portalu Vijesti.

On je dodao da je drugi razlog taj što su glasački listići i za parlamentarne i za lokalne izbore bili u istoj boji, što je zbunjivalo glasače.

"Glasački listići za lokalne izbore štamapni su u štampariji Pako u Andrijevici, ali Opštinska izborna komisija nije obezbijedila da listići za lokalne izbore budu u drugoj boji, plavoj na primjer", objasnio je Stojanović.

On je kazao da je ova partija zbog te dvije grube nepravilnosti uložila prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji sa zahtjevom za poništenje i ponavljanje izbora, ali da je OIK taj zahtjev odbacio.

"Mi smo sada zatražili da se izjasni Državna izborna komisija, a ako treba obratićemo se i Ustavnom sudu", rekao je Stojanović.

Predsjednik Opštinske izborne komisije u Andrijevici Ranko Vukićević portalu Vijesti je potvrdio da je zahtjev SNP odbijen i da se čeka izjašnjenja DIK-a.

"Mi mislimo da nigdje u zakonu nije propisano da se mora glasati u dvije kutije. Odbili smo zahtjev OO SNP i čekaćemo izjašnjenje Državne izborne komisije", kazao je Vukićević.

Na izborima koji su održani u Andrijevici, DPS je na lokalnom nivou osvojio apsolutnu vlast sa dvadeset mandata, dok su SNP i DF osvojili po pet. Cenzus je prešla i u lokalni parlament sa jednim odbornikom još ušla SD.

Eventualno ponavljanje izbora u Andrijevici prema tumačenjima analitičara moglo bi imati implikacije i na državnom nivou, jer bi se opozicija mogla usmjeriti na ustupanje glasova za državni parlament Demokratama CG kojima je za deveti mandat falilo samo desetak-petnaest glasova.

"U tom slučaju bi DPS na državnom nivou pao na 35 mandata, a doveo bi se u pitanje i ulazak u parlment nekih partija koje su prešle cenzus, prije svega SD", rekao je jedan od analitičara.

Bonus video: