OEBS: Bilo neregularnosti, ali bez komentara kako su uticale na izbore

Oni su konstatovali da je bilo neregularnosti, gašenje Vajbera i Votsapa i hapšenje 20 osoba zbog sumnje da su planirali teroristički napad na dan izbora, ali su odbili da komentarišu kako je to uticalo na izborni dan
18 komentar(a)
OEBS, posmatrači, Foto: Savo Prelević
OEBS, posmatrači, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2016. 17:14h

Na parlamentarnim izborima u nedjelju u načelu su poštovane izborne slobode, saopšteno je iz međunarodne posmatračke misije za nadgledanje izbora OEBS-a.

Izbori u Crnoj Gori su bili konkurentni, osnovne slobode su poštovane, a kampanja je karakterisana nedostatkom alternativnih rješenja u pogledu unutrašnjih politika, ocijenili su posmatrači u svom preliminarnom izvještaju.

Izvještaj su predstavili specijalna koordinatorka i vođa kratkoročne Posmatračke misije OEBS-a Margareta Kaderfelt, šef PACE delegacije Aleksander Počej, šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS Azaj Gulijev i Roman Jakič, šef Posmatračke misije.

Oni su pozdravili visok stepen izlaznosti na izborima i kazali da je izborni dan prošao bez očitih problema.

"Građani su glasali na slobodan i dostojanstven način. Izborni dan je protekao glatko bez zastašivanja za izolovanom incidentima. Izbori su pokazali težnju građana da budu uključeni u izgradnju stabilne i demokratske budućnosti", smatra međunarodna posmatračka misija.

Oni su pomenuli i Agenciju za sprječavanje korucpije, rekavši da će ssada da se vidi koliko će biti djelotvorna.

Oni su konstatovali da je bilo neregularnosti, gašenje Vajbera i Votsapa i hapšenje 20 osoba zbog sumnje da su planirali teroristički napad na dan izbora, ali su odbili da komentarišu kako je to uticalo na izborni dan.

“Ne bi bilo korektno da ja, specijalna koodinatorka, počnem da spekulišem o tome. To bi moglo da ima uticaja na istragu koja će, kako se očekuje, uslijditi“, rečeno je povodom hapšenja Kaderfelt an konferenciji za novinare.

“Mi ne možemo zauzimati nikakve stavove,“ dodala je Kaderfelt.

U preliminarnom izvještaju bilo je kritika na račun rada Državne izborne komisije.

"DIK i dalje nedostaju profesionalni kapacitet i snažno kolektivno vođstvo, što je povremeno dovodilo do tehničkih grešaka i političkih tenzija," stoji u izvještaju.

Bonus video: