Vujović: Teško očekivati promjenu kod manjinskih stranaka

Prema riječima Vujovića, tako nešto je moguće jedino ukoliko bi uticajni centri van Crne Gore, koji imaju snažan uticaj na te partije, eventualno promijenili odnos prema koalicionoj vlasti DPS-a sa manjinama
13 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Savo Prelević
Zlatko Vujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2016. 13:39h

Razlike između manjinskih partija i dijela opozicije u ovom trenutku su previše velike da bi bilo realno da se dogovore o formiranju nove vlade, smatra predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje, Zlatko Vujović.

"Kad govorimo o rezultatima paramentarnih izbora, nije pitanje da li će manjine ući u Vladu, već da li će Demokratska partija socijalista (DPS) pokušati da napravi širu koaliciju i da li će uspjeti u tome ukoliko se odluči, ili će imati minimalnu koaliciju, čije će funkcionisanje obilježiti snažni ucjenjivački kapacitet malih članica“, rekao je Vujović agenciji MINA.

On smatra da je sada logično očekivati da DPS procijeni kolika je cijena, uslovno rečeno, uključivanja partija van manjinskih i da na neki način relativizuje snažan ucjenjivački kapacitet.

"Ono što je očekivati, kad je riječ o manjinskim partijama, je da one pokušaju djelovati kao paket, odnosno da možda zajedničkim nastupom poboljšaju svoje pregovaračke pozicije", rekao je Vujović.

Međutim, dodao je, njihove pozicije u tim rpegovorima nijesu jednake. "Bošnjačka stranka (BS) stvarno drži ključ, ali, s druge strane, Hrvatska građanska inicijativa i Albanci imaju neku težinu kao zajednica".

Svi zajedno, smatra on, imaju određenu težinu i vjerovatno će pokušati kao četiri mandata da ostvare neku dodatnu prednost.

Kad je u pitanju eventualni dogovor opozicionih i manjinskih stranaka, Vujović smatra da je, „s obzirom na to da govorimo o članicama sadašnje koalicije, HGI i BS, teško očekivati dramatičnu promjenu u strategiji“.

„Da oni koji su do poslednjeg momenta podržavali koaliciju sa DPS-om odjednom zaokrenu“, dodao je on.

Prema riječima Vujovića, tako nešto je moguće jedino ukoliko bi uticajni centri van Crne Gore, koji imaju snažan uticaj na te partije, eventualno promijenili odnos prema koalicionoj vlasti DPS-a sa manjinama.

Međutim, dodaje on, nije bilo nijednog nagovještaja. „Mora se konstatovati da je politika BS pod snažnim uticajem zvanične Ankare, odnosno djelimično pod uticajem centara u Bosni i Hercegovini“.

„Demokratski front (DF) posebno predstavlja subjekt koji najviše opterećuje eventualno takvo postizanje dogovora, jer je jaz između DF-a i manjinskih partija u ovom trenutku previše dubok da bi bilo realno očekivati tako neku vrstu dogovora“, rekao je Vujović.

On je ocijenio da treba sačekati i vidjeti kako će teći pregovori, „jer možda nije realno da naprave koaliciju posebno sa onim dijelom opozicionih partija prosrpske i proruske orjentacije, ali, sa druge strane, treba vidjeti da li će napraviti dogovor sa DPS-om“.

„Uvijek postoji mogućnost i manjinske vlade i novih izbora, iako je to u ovom trenutku manje vjerovatno“, zaključio je Vujović.

Bonus video: