Brojne nepravilnosti tokom izbora: Glasalo se uz pritiske i sukobe

Iz MANS-a su saopštili da su podnijete krivične prijave zbog sumnje da, između ostalog, kupuju lične karte, dijele novac ili korist biračima u zamjenu za glasove i sumnje u vršenje pritiska na birače
27 komentar(a)
parlamentarni izbori 2016., Foto: Savo Prelević
parlamentarni izbori 2016., Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2016. 06:00h

U gotovo svim opštinama u toku izbornog dana zabilježene su neregularnosti, a dominantni su bili problemi sa funkcionisanjem elektronske identifikacije birača i to što su u blizini biračkih mjesta primijećeni aktivisti političkih patija.

Članica Državne izborne komisije Nataša Pešić, na pitanje “Vijesti” da li DIK ima podatke da li je na biračkim mjestima došlo do kršenja izbornih pravila koja bi značila ponavljanje glasanja, odgovorila je da od opštinskih izbornih komisija nijesu dobili informaciju o tome.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je juče podnijela 117 krivičnih prijava, najviše zbog povrede slobode opredjeljenja pri glasanju.

Tužilaštvo je saopštilo da je do 19 časova podnijeto 69 krivičnih prijava, uglavnom zbog povreda prava glasanja.

Iz MANS-a su saopštili da su podnijete krivične prijave zbog sumnje da, između ostalog, kupuju lične karte, dijele novac ili korist biračima u zamjenu za glasove i sumnje u vršenje pritiska na birače.

Što se tiče opština u kojima su istovremeno juče održani sa parlamentarnima i lokalni izbori, problem sa elektronskom identifikacijom zabilježen je u Andrijevici, dok su politički aktivisti primijećeni u Kotoru i Gusinju.

U Kotoru je, takođe, u jednom trenutku unutar biračkog mjesta bilo 12 birača, a samo dva paravana. Na više biračkih mjesta u istom gradu se na udaljenosti manjoj od 100 metara, suprotno zakonu, nalazili bilbordi političkih partija.

U Budvi, četvrtoj opštini u kojoj se održavaju i lokalni izbori, jedan član sastava biračkog odbora i njegov zamjenik nisu bili prisutni. OIK je donijela odluku da birački odbor može da nastavi sa radom, a pola sata kasnije opunomoćeni predstavnik jedne partije imenovan je za člana stalnog sastava biračkog odbora.

U Bijelom Polju je potpredsjednik Opštinskog odbora URA Aleksandar Srdanović fizički napadnut nakon što je, kako je saopšteno, fotografisao kupovinu glasova.

CeMI je zabilježio da je u tom gradu lice glasalo umjesto majke, koja je bila u automobilu ispred biračkog mjesta, a glasački listić je priznat.

U istom gradu, birači su u biračkom mjestu u kafani, masovno glasali za šankom, umjesto iza paravana.

“Svi glasovi su prihvaćeni”, zabilježio je CeMI.

U Rožajama je bilo navoda o masovnoj tuči, ali je iz Uprave policije to negirano. Jedna osoba je vrijeđala predsjednika tamošnjeg DPS-a, ali tužilaštvo je saopštilo da nema elemenata za službeno gonjenje.

U istom gradu je, kako je javio CeMI, na 20 metara od biračkog mjesta sedam aktivista DPS-a vršilo pritisak na birače da glasaju za njih.

Posmatrači iste NVO su prenijeli da su u automobilu u blizini najmanje četiri biračka mjesta sa spiskovima sjedjeli aktivisti političke partije, zaustavljali birače koji su zatim ulazili u njihov automobil.

Na Žabljaku su na jednom biračkom mjestu članovi biračkog odbora glasno izgovarali imena birača, a isti problem je zabilježen i u Ulcinju i u Nikšiću.

U Ulcinju je biračko mjesto bilo zatvoreno na gotovo 80 minuta jer se pojavilo osam glasačkih listića sa duplim serijskim brojem. Glasanje je produženo za isto toliko minuta.

Glasanje je prekinuto na tri biračka mjesta u Nikšiću zbog sumnje o kupovini glasova. Na drugom biračkom mjestu je zabilježen aktivista partije koji je u automobilu ispred nadgledao i fotografisao birače i vršio evidenciju glasača.

U istom gradu je nestala kutija za glasanje putem pisma i niko od članova komisije nije znao gdje je. Na jednom biračkom mjestu glasač je slikao listić a birački odbor priznao ga kao važeći, zabilježio je CDT.

U Kolašinu ovlašćeni predstavnik partije imao je kopiju biračkog spiska, zbog čega je opomenut.

U Beranama je član biračkog odbora u ime DPS-a ušao iza paravana sa biračem i prstom mu pokazivao koji broj da zaokruži. Na drugom biračkom mjestu osoba koja nije glasač onemogućila je posmatraču CeMi-ja da prati izbore.

Na Cetinju je desetak osoba nakon glasanja zatražilo od članova biračkih odbora da im se da obećani novac. Na drugom biračkom mjestu aktivisti DF-a su navodno upali na biračko mjesto i zahtijevali od predsjednika biračkog odbora da birački spisak drži zatvorenim dok nema birača.

Sukob u OŠ “Oktoih” u Podgorici

U Podgorici su zabilježene brojne neregularnosti, među kojima je i da su poslije prijetnji članovima odbora glasala dva birača koja nisu upisana na tom biračkom mjestu.

U Podgorici je birač izašao sa glasačkim listićem van biračkog mjesta, zatim se vratio i ubacio listić u kutiju, a birački odbor nije ovu nepravilnost unio u zapis. Na drugom biračkom mjstu, u hodniku koji vodi do prostorije za glasanje, postavljene su bile kamere, koje su duži period bile otkrivene, zabilježio je CeMI.

Na još jednom biračkom mjestu predsjednik BO je uklonio kameru a glasanje nije prekinuto.

Posmatrač CEMI-ja je samo na jednom biračkom mjestu evidentirao više od 20 listića koji su javno bili pokazani članovima biračkog odbora. To je bio slučaj i u Tuzima, gdje je zabilježeno i da je došlo do kraćeg prekida glasanja zbog spora između članova biračkog odbora.

Na nekim biralištima su glasački listići već bili pečatirani suprotno odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika. Na drugom je bio oštećen pečat, ali je i takav korišten.

Na jednom mjestu je glasaču bilo dozvoljeno da glasa iako aparat nije izbacio potvrdu nakon provučenog dokumenta.

U OŠ “Oktoih” došlo je do prekida glasanja, usljed sukoba članova biračkog odbora, a intervenisala je i policija.

Kod biračkog mjesta 60 je uočen parkirani automobil na 20 metara udaljenosti. Glasači izlaze na sporedni ulaz blizu automobila i tu bivaju evidentirani.

Osuđeni švercer narkotika psovao sve koji ne glasaju za DPS

Osuđivani međunarodni švercer narkotika Božidar Martinović napravio je juče nešto poslije 13 sati u Tivtu, na biralištu broj 17 u prostorijama Muzičke škole u Kalimanju, incident kada je sa biračkog mjesta iznio svoj glasački listić.

Prema tvrdnjama svjedoka, on je potom počeo da galami i psuje sve “koji ne glasaju za DPS”.

Veći incident ipak je spriječen, a birački odbor je Martinovićev glasački listić proglasio nevažećim.

Martinović je 2011. osuđen na osam godina zatvora zbog šverca 36 kg kokaina, koji je zaplijenjen u Španiji.

Aktivisti Demokratske Crne Gore su kod birališta u Gradiošnici gdje glasa većina pripadnika romske i egipćanske populacije u Tivtu, na djelu uhvatili aktivistu DPS i predsjednika Udruženja Egipćana Džafera Brahimija kako biračima te nacionalnosti dijeli novac.

Predsjednik OO Demokrata Tivta Vladimir Arsić potvrdio je juče “Vijestima” da su njihovi aktivisti od jutra držali na oku Brahimija i dokumentovali njegove aktivnosti i da će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu i obavijestiti Specijalno tužilaštvo.

Bonus video: