MANS: Cenzurom interneta služe se samo najrepresivniji režimi

0 komentar(a)
MANS, Foto: Mila Radulović
MANS, Foto: Mila Radulović
Ažurirano: 16.10.2016. 17:00h

Cenzurom interneta služe se samo najrepresevniji režimi i crnogorske institucije do sada nikada nisu ograničavale građanima pristup internetu, saopšteno je iz NVO MANS.

"Izražavamo veliku zabrinutost zbog gašenja internet servisa koji služe za razmjenu informacija, posebno Viber-a i Whatsapp-a", navodi se u saopštenju MANS.

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) naložila je svim telekomunikacionim operatorima da isključe mogućnost korišćenja aplikacija Viber, WhatsApp i drugih sličnih servisa, koji su tokom dana upotrijebljene za neželjenu komunikaciju sa korisnicima. Izvršni direktor EKIP Zoran Sekulić je odbio da objasni "Vijestima" zašto je agencija donijela ovu odluku.

"Upravo ove servise građani masovno koriste da bezbijedno prijave slučajeve korupcije i dostave dokaze o izvršenju krivičnih djela protiv izbornih prava od kojih su mnoga već procesuirana ka Specijalnom tužiocu u formi krivičnih prijava. Nezabilježena cenzura internet servisa na dan izbora se pravda neželjenim porukama koje se šalju korisnicima. Međutim neželjene poruke se svakako ne šalju prvi put korisnicima u Crnoj Gori, pa se time zasigurno ne može opravdati ovakva cenzura Interneta, odnosno onemogućavanje korišćenje ovih alata", ističe se u saopštenju MANS.

Dodali su da ovakva odluka na dan glasanja svako ne doprinosi povećanju povjerenja građana u izborni proces.

"Zbog toga apelujemo na Agenciju za elektronske komunikacije da pod hitno suspenduje odluku o cenzuri Viber i Whatsupp servisa koju je donijela, jer je javni interes da se prijave krivična djela i izborne zloupotrebe mnogo veći od bilo kakve neugodnoti koju mogu izazvati poruke koje se masovno salju korisnicima. MANS poziva građane da nastave da prijavljuju krivična djela i izborne nepravilnosti preko Facebook Messengera MANS na NVOMANS i IZBORI.SE koji ne može biti ugašen, osim ukoliko Agencija ne odluči da suspenduje internet servis u cijeloj državi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: