Vlada: Život ne može stati zbog izbora

Iz Vlade navode da je "neistina da su određene aktivnosti tempirane tako da budu realizovane uoči izbora"
1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.10.2016. 15:05h

Vlada Crne Gore reagovala je na tvrdnje Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da je najmanje 18,5 miliona eura novca iz državne kase potrošeno u preduzbornom periodu na zapošljavanje, subvencije, kredite i otpise dugova.

Kako je saopšteno iz Vlade, MANS je iznio "više neistinitih tvrdnji".

Iz Vlade navode da je "neistina da su određene aktivnosti tempirane tako da budu realizovane uoči izbora".

"Nije tačno da je Ministarstvo ekonomije za pomoć privatnim kompanijama dalo 800.000 eura za otvaranje novih radnih mjesta, a sve u svrhu, kako neistinito navodi MANS, predizbornog zapošljavanja. Činjenice pokazuju da je Vlada Crne Gore 2015. godine donijela Uredbu za podsticaj investicija, dakle to se dogodilo daleko prije izbora. Javni poziv po Uredbi raspisao je Sekretarijat za razvojne projekte u martu ove godine, a završen je u maju. I što je najvažije, sredstva za isplatu po ovoj Uredbi se realizuju u tri rate, u periodu do tri godine, dakle mnogo nakon što se završe izbori. Isplata sredstava zavisi od toga kada će investitor dostaviti bankarsku garanciju, realizovati investiciju i zaposliti radnike na neodređeno vrijeme", navodi se u reagovanju Vlade.

Dodaje se da je do sada po osnovu oba Javna poziva, iz 2015. i 2016. godine, a u zavisnosti od ispunjenja ovih obaveza, isplaćeno 237.000 eura.

Odgovarajući na tvrdnje MANS-a da Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ne objavljuju podatke koje su dužni da objave, iz Vlade su naveli da su objavljeni "svi podaci koje propisuje Zakon pri čemu Zakonom nije propisana sadržina analitičke kartice".

"Objavljene analitičke kartice sadrže broj konta, koji nije ništa drugo do svrha plaćanja, jer je poznato šta znače knjiženje na teret određene budžetske pozicije, broj naloga za plaćanje, datum plaćanja i iznos. Oba ministarstva spremna su da na eventualni zahtjev dostave dodatne podatke ali je činjenica da su zakonske obaveze ispunjene u potpunosti".

Iz MANS-a su juče saopštili da je u Zavodu za zapošljavanje, broj radnih mjesta u preduzbornom periodu udvostručen.

Iz Vlade su odgovorili da finansijka sredstva za realizaciju programa aktivne politike zapošljavanja predviđenih Programom rada ZZZCG za 2016. a saglasno Akcionom planu zapošljavanja kojeg je Vlada usvojila krajem 2015. iznose 6.650.000 eura, nakon uvećanja, u iznosu od 1.050.000 eura, na osnovu akta Ministarstva finansija od 20.06.2016. godine. Tim sredstvima, kako je saopšteno iz Vlade, planirano je stimulisanje zapošljavanja za 3.680 nezaposlenih lica.

Iz MANS-a su juče naveli da je Investiciono razvojni fond ove godine dao 2,8 miliona eura za poljoprivredne kredite ali da se ne zna na koji način i kada jer ser kriju podaci.

Iz Vlade tvrde da IRF "radi u skladu sa Zakonom o IRF-u, Zakonom o bankama, Zakonom o privrednim društvima i u skladu sa svojim procedurama i pravilnicima".

"Svaka odluka o kreditiranju projekata, koja se donese od strane Odbora direktora IRF-a, objavljuje se javno na zvaničnom website-u IRF-a i na taj način sve informacije vezane za odobrene plasmane sa iznosima i namjenama su transparentne, odnosno dostupne široj javnosti", navode iz Vlade.

Iz Vlade ističu da da u navedenim slučajevima nije bilo zloupotreba u svrhe izbora.

"Jedini način da se iznijete tvrdnje pokažu kao tačne bio je da u Crnoj Gori stane život zbog izbora – da se ne grade putevi, da se ljudi ne zapošljavaju, rađaju i umru, da se ne ulaže u infrastrukturu, da se ne radi na razvoju. Iako bi to bilo korisno za dokazivanje ovakvih tvrdnji to nije ni moguće, ni pametno", zaključuje se usaopštenju Vlade.

Bonus video: