IZBORNE ZLOUPOTREBE DPS-A U GUSINJU

"Zapošljavati strogo partijski, studente plaćati 30 eura, na Kosovu pritiskajte preko ambasade"

Dnevnik otkriva i da u Gusinje treba da dođu ministri iz reda DPS-a kako bi obećavali novac za poljoprivredne projekte. Kako je predviđeno u dnevniku, u školi će biti realizovano strogo partijsko zapošljavanje, a sva imena koja se pominju u tim šemama nalaze se na stranicama dnevnika koji objavljujemo
263 pregleda 128 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2016. 10:19h

Zloupotrebe državnih resursa za potrebe DPS-a pred izbore u nedjelju, uključujući i strogo partijsko zapošljavanje, isplate studentima po 30 eura u zamjenu za glas i pritisak na birače preko crnogorske ambasade na Kosovu, dokumentuje radni dnevnik predsjednice opštine Gusinje i istaknutog funkcionera Demokragske partije socijalista Anele Čekić, koji je "Dan” objavio.

Dan piše da je u tom dnevniku predsjednica opštine Gusinje bilježila sve svoje partijske aktivnosti u susret parlamentarnim i lokalnim izborima 16. oktobra. Među "mjerama" koje su predviđene u ovom svojevrsnom nastavku afere „Snimak” nalazi se i nalog da zaposlene u Pošti treba da zove pravnik i šef OO DPS-a Rožaje Bećir Kalač, a ljude u Poreskoj upravi premijerov savjetnik Miodrag Bobo Radunović, kako bi ih pritiskali da glasaju za tu stranku na izborima.

Prema zapisima u dnevniku Anele Čekić, potrebno je obaviti razgovor sa vlasnicima kladionica, marketa i poslastičarnica da pritiskaju radnike da glasaju za DPS.

Planirano je i da se porodicama osuđenika obeća da će oni biti oslobođeni, a da se preko načelnika CB Plav jednom glasaču DPS-a vrati pištolj.

Dnevnik otkriva i da u Gusinje treba da dođu ministri iz reda DPS-a kako bi obećavali novac za poljoprivredne projekte. Kako je predviđeno u dnevniku, u školi će biti realizovano strogo partijsko zapošljavanje, a sva imena koja se pominju u tim šemama nalaze se na stranicama dnevnika koji objavljujemo.

"Original radnog dnevnika Anele Čekić nalazi se u redakciji „Dana” i mi smo spremni da ga dostavimo glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću ukoliko bude zainteresovan", saopštio je Nikola Marković, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika „Dana”.

Kao jednu od mjera Čekićeva u radnom dnevniku pominje i to da preko zaposlenih u Ambasadi Crne Gore na Kosovu treba pritiskati određene glasače, uz vršenje pritiska na vlasnike fabrika i marketa da preko Centra za socijalni rad i njegove direktorice pritiskaju glasače, obećavajući poslove gerontodomaćica.

Iz dnevnika se vidi i da DPS uz posredovanje svog funkcionera Saše Pešića, koji je direktor Elektrodistribucije, svojim glasačima postavlja bandere za struju.

Za glas iz dijaspore DPS plaća po 250 eura, što je navedeno u dnevniku, s tim što je za birače iz Slovenije određeno po 200 eura.

"Dan" je u jučerašnjem broju objavio da su koordinatori Demokratske partije socijalista sastavili spiskove glasača iz dijaspore koje ucjenjuju i pritiskaju da podrže tu stranku na parlamentarnim izborima u nedjelju. U spiskovima koje su sastavili koordinatori mjesnih odbora DPS-a za opštinu Petnjica uoči ovih izbora vidi se preko 250 imena.

Sijaset dokaza o tome kako se u Crnoj Gori zloupotrebljavaju javni resursi za stranačke svrhe dokumentovan je u aferi „Snimak”. Objavljivanjem serije tekstova o audio-zapisima sa tajnih sjednica Demokratske partije socijalista, „Dan” je u februaru 2013.godine pokrenuo aferu „Snimak”, čije rasvjetljavanje traže i najviši evropski zvaničnici.

Kontrola penzionera putem pisma

Zanimljivo je da je u dnevniku Anele Čekić tretiran i Savez penzionera. Navodi se da to udruženje u Gusinju ima 250 članova. Cilj je da 90 odsto penzionera glasa za DPS, a to će se, kako se navodi u dnevniku, ostvariti ako se uspije završiti da 50 odsto njih na izborima glasa putem pisma.

Studentima po 30 eura

Među dokumentima se nalazi i spisak studenata iz opštine Gusinje koji studiraju u Crnoj Gori. Na tom spisku se nalaze 43 studenta , a navedeni su gradovi u kome studiraju, kao i iznos od po 30 eura da dođu da glasaju za Demokratsku partiju socijalista. Ukupna suma iznosi 1.265 eura.

Podaci iz dnevnika demantuju premijera

Čekićeva je u dnevninu zabilježila da DPS u Gusinju ima 460 glasova, a nakon druge procjene taj broj je porastao na 523. Kao poseban problem ističe da ne mogu da identifikuju veliki broj birača i da su za to, između ostalog, angažovali matičnu službu Opštine Gusinje, s obzirom da s radi o maloj sredini, gdje se svi poznaju. Ona je obavijestila vrh partije da se radi uglavnom o biračima iz dijaspore, pretežno iz SAD, a u dnevniku je popisala ljude iz gusinjske opštine koji imaju pravo glasa a žive u inostranstvu i koje do 16. oktobra treba dovesti u Crnu Goru.

"Sredili" i junicu

Zanimljiv je i podatak koji pokazuje na koji je način Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja povezano sa DPSom. Naime, Anela Čekić navodi da je Nufriji Mulamekiću potrebno srediti da dobije junicu od ministarstva. U prilogu se nalazi rješenje da se Mulamekić upisuje u registar poljoprvrednika ministarstva.

U svom dnevniku o aktivnostima DPS-a Čekićeva navodi da im je Ministarstvo poljoprivrede uplatilo 20.000 eura.

BDZ: Iseljenici da otkažu poslušnost

Iz petnjičkog odbora Bošnjanke demokratske zajednice juče su pozvali Bihorce koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu da otkaži poslušnost DPS-u. Od njih su ujedno zatržili da odbiju pozive DPS-a u kojima od Bošnjaka traže da se, koristeći novčane nadoknade i besplatne karte, 16. oktobra pojave na biralištima u Crnoj Gori.

"Bošnjaci Bihora, Sandžaka i Crne Gore su u burnim vremenima istorije često bili izloženi različitim pritiscima. Svi ti pritisci su imali za rezultat nekoliko desetina hiljada iseljenih Bošnjaka samo u poslednjih 25 godina. Nadali su se Bošnjaci da će svoje porodice skloniti na sigurno, daleko od ucjena i poniženja, ali, isti oni koji su ih iselili sada pokušavaju da ih ponize, da ih kupe, uplaše. Pozivamo sve one kojima je DPS pokušao ukaljati čast da se hrabro odupru i kažu dosta je bilo", istakli su iz petnjičkog BDZ-a

Oni smatraju da je Bošnjacima u inostranstvu trebalo omogućiti da glasaju u državama u kojima žive.

"Država Crna Gora je trebalo da omogući svojim iseljenicima da glasaju u državama u kojima se trenutno nalaze, a ne da ih na ponižavajući način dovodi na izbore. Takoće smo sigurni da je na spiskovima većina časnih ljudi koji su prevareni od strane pozivaca i organizatora", naglasili su iz petnjičkog BDZ-a.

Kako su dodali, Bošnjaci su očekivali da će im se DPS makar izviniti za dosadašnje podmukle namjere.

"Očekivali su Bošnjaci da će se njihov navodni spasitelj od "četnika" izviniti za deportacije iz Herceg Novog, za Bukovicu, za akciju brutalnog hapšenja političkog vrha Bošnjaka u poslednjoj deceniji prošlog vijeka, ali do toga još nije došlo. Bošnjaci Crne Gore i Sandžaka za sve ovo za šta su očekivali izvinjenje ne svaljuju krivicu na kolektivitet jednog naroda. Naprotiv, svjesni smo da je neko u ime tog naroda učinio nečojstvo i nejunaštvo", poručili su iz petnjičkog BDZ-a.

Živković: Plaćaju dolazak glasačima iz Italije

Iz beranskog odbora Nove srpske demokratije juče je saopšteno da su iz dobro obaviještenih krugova dobili informaciju da će 18 lica sa prezimenom Selinović doputovati iz Italije kako bi 16. oktobra glasala na biračkim mjestima u Beranama. Iz Nove tvrde da dolazak tih glasača finansira DPS i da su u igri velike svote novca.

"Pouzdano smo obaviješteni da će 18 lica romske nacionalnosti sa prezimenom Selimovići, sa kartama plaćenim od strane DPS-a, doputovati u Berane i dati povjerenje toj partiji na sledećim izborima. Pored plaćenih karata, ta lica će biti novčano nagraćena, što je još jedan od dokaza da se aktuelni režim u Crnoj Gori služi metodama kao za vrijeme referenduma, kad su, uz enormna novčana izdvajanja, dovodili ljude iz inostranstva kako bi svoj glas dali za samostalnu Crnu Goru", saopštio je predsjednik beranskog odbora Nove Radojica Živiović.

On je rekao da Selimovići planiraju da iz Italije donesu još deset pasoša sa kojima će se na biralištima pojaviti fantomski birači koji će zaokružiti partiju Mila Đukanovća.

"Tako nešto omogućuju im potpuno neregularni birački spiskovi, na kojima se nalaze i lica za koja nikad niko u Beranama nije čuo", kazao je Živković.

Galerija