Potpise čekamo prije izbora

Komunikacija sa međunarodnim predstavnicima, ne znači da oni treba da određuju političke i tranzicione procese u zemlji
55 pregleda 116 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.10.2016. 05:24h

Lider koalicije “Ključ” Miodrag Lekić izjavio je da očekuje da se prije izbora potpiše sporazum koji je ta koalicija ponudila svim opozicionim snagama.

“Naš sporazum, za koji je od mnogih rečeno da nije sporan, već su potpisale neke stranke. Inicijativa podrazumijeva da se Sporazum potpiše prije izbora. Sporazum o saradnji je upućen SDP-u na isti način kao i drugima”, kazao je Lekić “Vijestima” odgovorajući na pitanje očekuje li da se sporazum o saradnji opozicionih stranaka parafira prije izbora i zbog čega nije upućen SDP-u.

Kako komentarišete mogućnost da, ukoliko DPS ne obezbijedi većinu, neka od opozicionih partija uđe u Vladu sa tom strankom. Da li bi koalicija “Ključ” pristala na to pod uslovom da Milo Đukanović ne bude mandatar takve Vlade?

Naši stavovi su od početka jasni i koherentni. Mi ih dosljedno sprovodimo. Oni su još jednom ponovljeni, prije neki dan u našem javno objavljenom predlogu i sporazumu o saradnji i objedinjavanju opozicionih snaga. Koalicija “Ključ” očekuje pobjedu 16. oktobra zajedno sa svim ozbiljnim snagama demokratske, građanske alternative, uključujući i demokratske snage u partijama manjiskih naroda.

Kako gledate na spekulacije da bi na Vladi u kojoj bi bili predstavnici DPS-a i opozicije mogli insistirati predstavnici međunarodne zajednice, kako bi na taj način omogućili mirnu tranziciju vlasti?

Potrebna komunikacija sa međunarodnim predstavnicima, ne znači da oni treba da određuju političke pa i tranzicione procese u zemlji. Na bazi ličnog iskustva - ne vidim da oni to i čine.

Kolege iz DF-a pozvale su ostatak opozicije da im se pridruži već prije objavljivanja rezultata kako bi se dogovorili o formiranju vlade, bez uslovljavanja. Kako gledate na taj poziv?

Našim predlogom sporazuma o postizbornom periodu vrlo precizno su definisani zadaci i pravila na kojima on treba se odvija. Potrebno je to poštovati, maksimalnom javnom odgovornošću, sa ozbiljim djelovanjem i ozbiljnim riječima u javnosti. Umjesto unaprijed zakazanih sastanaka mislim da je logično da se u ovom trenutku svi posvetimo kampanji i pobjedi na izborima. Neka svako u opoziciji uradi svoj dio posla.

Koliko bi teške kvalifikacije koje su funkcioneri DF-a iznijeli na vaš, ali i račun koalicije “Ključ”, mogli da utiču na eventualnu postizbornu saradnju sa tim političkim savezom?

Ne mislim da treba time da se bavim u ovom trenutku. Uostalom, svako preuzima odgovornost za izgovorene javne riječi.

Postizborni savezi treba da se zasnivaju na jasno usvojenim pravilima, poštovanju tih pravila, dakle preuzetom javnom odgovornošu. Koalicija “Ključ” upravo pokazuje i preuzima javnu odgovornost za svoje djelovanje. To je pokazala tokom kampanje, a to će pokazati još više nakon pobjede opozicije, da se radi o demokratskom, građanskom, reformskom, kompetentnom, ozbiljnom i javno pristojnom subjektu spremnom da započne veliku demokratsku, ekonomsku i moralnu reformu u Crnoj Gori.

Te korjenite promjene, a u prvom redu hitne ekonomske mjere i uspostavljanje pravne države čiji je sastavni dio odlučna dekriminalizacija crnogorskog društva, ćemo izvesti u uslovima stabilnosti države.

Naravno, mislim na državu koja će efikasno i pošteno služiti građanima. To će i biti suštinska razlika u odnosu na sadašnje stanje u kojem nekontrolisana vlast državu koristi primarno za pojedninačne, grupne, klanovske, familijarne interese.

Kako će “Ključ” reagovati ukoliko na dan izbora bude značajnih neregularnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje njihovu regularnost. Isključujete li mogućnost protesta?

“Ključ” zadržava pravo da reaguje na bazi svih sredstava koje predviđaju ustavno-zakonske norme. Razumije se, i protesti su legitiman demokratski odgovor.

Nepotpisan birački spisak smanjuje šanse za fer izbore

Koliko će na regularnost izbora uticati činjenica da ministar iz opozicije nije potpisao birački spisak, kao i mogućnost da to učini neko drugi iz Vlade?

Ministar Goran Danilović nije potpisao birački spisak zato što je poštovao zakon i svoju savjest. Ranija nepodnošljiva lakoća potpisivanja biračkog spiska je bila u vremenu strogo kontrolisanih ministara. Zato su oni svjesno ili nesvjesno i bili dio sistema iz afere “Snimak” kojom se bavila i još bave Evropska unija i druge međunarodne adrese.Nastalom situacijom, čiji je sastavni dio i nezakonito potpisivanje spiska nekog iz nomenklature, izgledi na regularnost izbora se dodatno smanjuju. Ostaju rezultati opozicionih ministara kojima su smanjene zloupotrebe državnih resursa kao i izvjesno poboljšanje biračkih evidencija. Ipak, čudovišna i kukavička pretenzija vlasti za neregularne izbora ne prestaje. Ukratko, razmjere tih pretenzija su kontrolom ovoga puta nešto smanjene, ipak nedovoljno.

Bonus video: