Vučinović: Pravedno da i mi Hrvati imamo predstavnika u Skupštini

“Mi, HGI i hrvatska nacionalna zajednica, smo most saradnje između Crne Gore i Hrvatske, odnosno Crne Gore i Evropske unije. Pozivam vas da zajedno, ujedinjeni, iskoristimo ovu priliku na najbolji način, za nas i državu Crnu Goru”, kazala je Vučinović
7 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2016. 19:29h

Građanski koncept duboko je utemeljen u biću hrvatskog naroda u Crnoj Gori, a rezultati izbora će na najbolji način to i potvrditi, poručila je predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI), Marija Vučinović, na završnoj konvenciji u Kotoru.

“Iako predstavljamo brojčano najmanju zajednicu, imamo dovoljno veliko srce, koje kroz stoljeća nesebično dajemo u izgradnji i afirmaciji države Crne Gore kao demokratske i multikulturalne zajednice”, kazala je Vučinović, a saopšteno je iz HGI.

Zato je, smatra ona, pravedno i demokratski da i Hrvati imaju legitimnog predstavnika u najvećem zakonodavnom domu, koji će na najbolji način odgovoriti njihovim potrebama i interesima.

Ona je rekla da su svjesni da mnogi politički subjekti pretenduju na biračko tijelo njihove malobrojne zajednice.

“Zato moramo biti svjesni i dovoljno mudri da prepoznamo važnost izbora našeg zastupnika u parlamentu, jer, u suprotnom, za razliku od drugih manjinskih naroda, umnogome ćemo umanjiti sopstveni uticaj na važne društvene procese”, poručila je Vučinović.

Kako je rekla, procesi koji se trenutno dešavaju u okruženju, daju im priliku da, iako brojčano mali, ponovo daju nemjerljiv doprinos Crnoj Gori na putu evroatlanskih integracija.

“Mi, HGI i hrvatska nacionalna zajednica, smo most saradnje između Crne Gore i Hrvatske, odnosno Crne Gore i Evropske unije. Pozivam vas da zajedno, ujedinjeni, iskoristimo ovu priliku na najbolji način, za nas i državu Crnu Goru”, kazala je Vučinović.

Nosilac liste, Adrijan Vuksanović, rekao je da je ta partija, stavovima, zalaganjem i radom, ne samo u ovoj kampanji, već i u cjelokupnom četrnaestogodišnjem djelovanju, na najbolji način reprezentovala hrvatski narod u Crnoj Gori.

On je istakao da je ponosan što niko od njihovih članova, simpatizera i zvaničnika nije uradio ili rekao nešto nedostojno njihove kulture i svega onoga što jesmo.

“Lako je dobijati glasove napadajući druge i biti uvijek protiv. Ali, mi koji baštinimo druge vrijednosti, pričamo samo o našem programu i o našoj političkoj ponudi građanima Crne Gore. Učinili smo da politička scena izgleda bar malo civilizovanija i dostojna onih koje predstavljamo”, poručio je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, podrška koja im stiže sa svih strana, potvrda je širine i građanske orijentacije HGI-a.

„I ta podrška koja nije samo od Hrvata, već i od svih drugih pripadnika naroda u Crnoj Gori, je nešto što nas čini ponosnim. Naš odnos prema državi u kojoj živimo i koju volimo, pravi je primjer na koji se i svi ostali mogu ugledati“, zaključio je Vuksanović.

Galerija

Bonus video: