SDP: Vlada svojom neučinkovitošću satire razvoj Kotora

Iz SDP Kotor navode da su posljedice ovog čina pogubne za kulturna dobra, a posebno za opstanak Kotora na Listi svjetske baštine
6 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock.com
Kotor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.10.2016. 14:37h

Opštinski odbor SDP Kotor uputio je otvoreno pismo Savjetu za upravljanje područjem svjetske baštine Kotora u kojem se navodi da se politički aktivisti te partije bore se za decentralizaciju javne uprave, jer "Vlada Crne Gore svojim birokratskim odnosom i neučinkovitošću satire razvoj kotorske opštine".

"Posebno je pogubna centralizacija u oblasti zaštite kulturnih dobara, koja je dovela do trajne devastacije kulturnog pejizaža Boke. Tako su sa smišljenom namjerom oduzeta ovlašćenja službi zaštite kulturnih dobara u Kotoru. Iako je ova služba radila u kontinuitetu od katastrofalnog zemljotresa 1979.godine do danas, oligarhija DPS-a sa njima bliskim tajkunima u potpunosti je degradirala institucionalni kapacitet Područne jedinice Kotor, koja je u sastavu Uprave za zaštitu kulturnih dobara, i to oduzimanjem prava potpisa, što je suprotno zakonu", navodi se u saopštenju SDP Kotor.

"Kako se u Područnoj jedinici Kotor radi u skladu sa konzervatorskim principima utvrđenim u nacionalnim i međunarodnim propisima, a ne u skladu sa interesima “strateških investitora”, eksponenti tajkunskih interesa iz DPS oligarhije u Upravi na Cetinju prepravljaju akte, stručna mišljenja i stavove konzervatora iz Kotora", dodaje se.

Iz SDP Kotor navode da su posljedice ovog čina pogubne za kulturna dobra, a posebno za opstanak Kotora na Listi svjetske baštine.

"Ova tzv. “nova valorizacija kulturnih dobara i njihovog ambijenta” već je dovela do „betonizacije“ i „budvanizacije“ kotorskog zaliva. Naočigled stručne i laičke javnosti, teče proces neviđene devastacije prostora i degradacije izuzetnih prirodnih, kulturnih, istorijskih i ambijentalnih vrijednosti, zbog kojih je područje Kotora i dobilo status svjetske baštine. Da je navedeno tačno, najbolje dokazuju mnogi primjeri sa terena, među kojima se posebno ističu Naselje u Kostanjici, zgrada “Pentagon” u Škaljarima, Turski rt na Verigama... ali i projekti čija realizacija uskoro počinje ili je već u toku, kao što je projekat za zgradu Rivijere na Prčanju i Uvala Glavati (Sv. Ane). Quo vadis, Kotore? Pritisnimo institucije da rade svoj posao", zaključuje se.

Bonus video: